Unie se s Koreou na volném obchodu nedohodla

Soul - Společný summit Evropské unie a Jižní Koreje dnes podle očekávání nepřinesl žádnou konkrétní dohodu. Lídři obou stran pouze vyzvali k uzavření vzájemné dohody o volném obchodu a k pokroku v mezinárodních jednáních o sporném severokorejském jaderném programu. Evropskou unii na jednodenní schůzce zastupoval český prezident Václav Klaus a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Korejskou stranu reprezentoval prezident I Mjong-bak.

Vzájemná dohoda o volném obchodu je už delší dobu předmětem jednání mezi EU a Jižní Koreou. Překážkou jejímu uzavření jsou především dotace, které Korea vyplácí místním firmám, jež dovážejí komponenty ze třetích zemí, než vyvezou hotové zboží. Unii je tento postup trnem v oku. Smlouvy se navíc obávají evropské automobilky, protože Korea má velký obchodní přebytek v obchodu s auty.

Klaus: Češi už dohodu dojednat nestihnou

Prezident Václav Klaus na závěrečné tiskové konferenci vyloučil, že by byla dohoda o liberalizaci obchodu podepsána ještě v tomto pololetí do konce českého předsednictví. Zároveň ale ocenil posun ve spolupráci EU s Jižní Koreou. „Nejdůležitější je, že směřujeme k praktičtější spolupráci, než tomu bylo v minulosti,“ řekl Klaus.

EU je po Číně druhým největším obchodním partnerem Koreje a je v ní největším zahraničním investorem. Mezi Koreou a unií se loni zobchodovalo zboží za víc než 98 miliard dolarů (1,87 bilionu korun).

Hlavní vyjednavači unie a Koreje dosáhli po dvou letech vyjednávání předběžné dohody v březnu. Klíčové otázky politického charakteru ale ponechali na vyšších představitelích. Jihokorejský ministr zahraničního obchodu I Jun-ho a komisařka EU pro obchod Catherine Ashtonová ale nijak významně nepokročili při komplikovaných rozhovorech, které vedli v dubnu na okraj summitu G20.

Rozhýbejte jednání o severokorejském jaderném programu, vyzval summit

EU a Jižní Korea dnes také vyzvaly, aby se z místa pohnuly šestistranné rozhovory o jaderném programu komunistické Severní Koreje, v němž západní státy spatřují bezpečnostní hrozbu. Poté, co Rada bezpečnosti OSN minulý měsíc kritizovala severokorejský start balistické rakety, Pchjongjang pohrozil, že se stáhne z těchto jednání. Léta váznoucí rozhovory začaly v roce 2003 a kromě obou korejských států se na nich podílejí Čína, Japonsko, Rusko a Spojené státy.

Vydáno pod