Dovolená bude letos o hodně dražší

Praha - Zatímco loni přála rekordně silná koruna cestování prakticky kamkoli na světě, letos je díky propadu kurzu české měny situace zcela opačná. Češi si tak připlatí hlavně za dovolené v exotičtějších destinacích, jako jsou Maledivy, Kuba, ale i v posledních letech hojně navštěvované Thajsko. Vyplývá to z analýzy společnosti Citco-finanční trhy. Naopak levněji až o třetinu si mohou Češi užívat na Seychelách; levnější je i Island, Polsko nebo Rusko.

„Minulý rok si čeští občané mohli mnout ruce nad sílící domácí měnou, tento rok je čeká nepříjemné překvapení. Tradičně oblíbené destinace českých turistů jsou většinou nevýhodnější oproti loňsku. Do popředí zájmu se tedy mohou dostat jiné země, které byly navštěvované zejména před rokem 1989,“ uvedl analytik společnosti Citco-finančí trhy Tomáš Volf.

Nejoblíbenější destinace, Chorvatsko, je o čtyři procenta dražší. Thajsko, Maledivy, Srí Lanka či Kuba jsou kvůli slabé koruně výrazně dražší než loni. „Alternativou se proto mohou stát destinace, kam jezdili Češi před více než dvaceti lety. Více než o deset procent jsou levnější dovolené například v Rusku a Polsku. Klasické Bulharsko je téměř o šest procent dražší,“ upozornil Volf.

Slovenské euro přišlo Čechy draho

Hlouběji do kapsy ale budou muset sáhnout Češi, kteří se rozhodnou strávit dovolenou třeba v Tatrách. Podle analýzy UniCredit Bank nyní turista na Slovensku pořídí za tisícikorunu zboží v hodnotě 850 korun. Slovensko přijalo od letošního roku euro. Zatímco se koruna v posledních dnech obchodovala kolem 27 korun za euro a 20 Kč/USD, před rokem to bylo 25 Kč/EUR a přibližně 16 korun za dolar.