Stát dá na šrotovné nejvýš 2,5 miliardy

Praha - Pokud se vláda rozhodne vyplácet v letošním roce při nákupu nového auta šrotovné, neuvolní na něj víc než 2,5 miliardy korun. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl ministr financí Eduard Janota. Návrh, který počítá se zavedením šrotovného schválili poslanci, a v současnosti čeká na projednání v Senátu. Pokud projde celým legislativním procesem, bude pak záležet čistě na vládě, zda a kdy se rozhodne začít prémii vyplácet.

Janota uvedl, že schválení šrotovného bude záležet na tom, zda vláda odsouhlasí postup, legislativní, finanční a další parametry. „Budu respektovat stanoviska, která vzešla z dohody politických stran ve sněmovně,“ řekl dále ministr financí. Dodal, že pokud premiér Jan Fischer rozhodne o spouštění tohoto procesu, bude jeho povinností peníze na šrotovné ve státním rozpočtu sehnat.

Česko jako černý pasažér

Ministr nicméně poznamenal, že Česku vyhovuje současná situace, kdy samo šrotovné nevyplácí, vydělává však na tom, že dotaci zavedly okolní země, zejména Německo. „Jistě, zatím jsme tak trochu černými pasažéry. Naše chování je ovšem logické, protože osmdesát procent naší automobilové produkce je vyváženo na export,“ dodal Janota.

Zároveň vysvětlil, že 2,5 miliardy korun na šrotovné získá pouze tehdy, pokud rezortům seškrtá některé výdaje a tyto nemandatorní výdaje použije na úhradu šrotovného. Neuvedl ale, u kterých rezortů tyto škrty provede.

Zavedení šrotovného prosazuje především sociální demokracie. Poslanci návrh, který ho umožňuje, schválili minulý týden jako součást kompromisního balíku, na kterém se dohodla ČSSD se stranami bývalé vládní koalice. Stát podle něj bude vyplácet dotaci 30 tisíc korun při nákupu vozidla s benzinovým nebo naftovým motorem s cenou do půl milionu.

Výměnou za to majitel musí nechat zlikvidovat automobil starší deseti let. Zvýhodněni budou lidé, kteří si budou chtít pořídit vůz s alternativním pohonem, například elektromobil, automobil s hybridním motorem nebo s pohonem na stlačený plyn. V takovém případě bude šrotovné činit 60 tisíc korun a limit na cenu kupovaného vozu bude 700 tisíc. O příspěvek se bude žádat u Státního fondu životního prostředí.