Rusko bojuje s rekordní nezaměstnaností

Moskva - Rusko se potýká s rekordní nezaměstnaností. Bez práce je v celé 140milionové zemi podle posledních údajů 7,7 milionů lidí. To je nejvyšší počet za posledních devět let. Ruská ekonomika přitom ještě nedávno rychle rostla. Teď ji tvrdě zasáhla ekonomická krize a propad světových cen ropy.  Celá třetina klíčových ruských továren plánuje výrazné propouštění.

Stanice poslední záchrany. Kostel Kosmy a Damiána v centru Moskvy pomáhá nezaměstnaným už dvanáct let. Letos jich přichází skoro dvojnásobek. Dvakrát týdně dostanou najíst a napít. Víc pro ně církev udělat nemůže. Pokoušíme se pomoci, čím to jde, jsme v kontaktu i s psychology. Hlavní problém těchto lidí - práci - ale nevyřešíme," poznamenává smutně jeden z pracovníků centra.

Hospodářská krize v Rusku nabírá na síle. A fronty před kostelem rostou. Podle oficiálních ruských statistik přišlo od loňského srpna o práci minimálně 3,5 milionu lidí. Do konce roku může číslo vyrůst na dvojnásobek.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Ruská vláda dlouho držela nezaměstnanost na uzdě. Lidé přišli o části platu, bonusy, někteří odešli na nucenou dovolenou. Teď doba hájení skončila. Největší závod v Petrohradě, ocelárny Kirov, propouštějí třetinu dělníků. Následovat přitom můžou další. „Jde o záchranu celé fabriky. Když ty lidi nepropustíme, prostě nepřežijeme,“ vysvětluje ředitel závodu Igor Kortiko.

Ruský stát dělá, co může. Zvyšuje podporu v nezaměstnanosti. A na rekvalifikaci chce utratit přes dvě miliardy dolarů. Počet nezaměstnaných ale pořád roste. A čím dál víc se jich může spolehnout jenom na vlastní síly.