Ani dlouhá recese české banky nepoloží

Praha - I kdyby se recese v Česku protáhla na dva či tři roky, tuzemský bankovní sektor by ji měl bez větších komplikací přestát. Mohlo by se sice stát, že některé banky by se v takovém případě propadly do ztráty, tu by ale byly schopné krýt z vlastního jmění, a nepotřebovaly by tak žádné záchranné injekce podobné těm ze Spojených států. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl člen bankovní rady České národní banky Robert Holman.

České banky si vedou mnohem lépe než jejich kolegyně v západních zemích. Pravdou ale je, že s prohlubujícím se hospodářským poklesem začíná postupně narůstat objem nesplácených úvěrů. Ten by mohl do budoucna přivodit bankovnímu sektoru ztráty.

„Pokud bude hospodářská recese dlouhá, nebude trvat rok, ale třeba dva, tři roky, tak bankám s největší pravděpodobností budou narůstat nesplácené úvěry, což by mohlo znamenat, že některé banky budou mít ztráty,“ konstatoval Holman. Hned v zápětí ale veřejnost uklidnil s tím, že české banky mají dobrou kapitalizaci, která je uchrání od problémů. „I při delší recesi banky zřejmě budou schopny uhradit své ztráty z vlastního kapitálu,“ podtrhl.

Rozhovor s Robertem Holmanem (zdroj: ČT24)

Kam se vydají sazby?

Holman tvrdí, že prohlubování recese postupně potlačí strach z dalšího oslabování české měny a přiměje centrální bankéře znovu snížit úrokové sazby. „Vzhledem k tomu, že i Evropská centrální banka snížila, její reposazba už je nyní jedno procento, tak je pravděpodobné, že i Česká národní banka ještě v dalším období sníží,“ dodal Holman.

Jak na případné snížení sazeb ale zareagují komerční banky, není jisté. Již nyní jsou jejich sazby mnohem výše, než by si centrální banka přála. Vrásky jí ale dělá také nárůst státního dluhu. Kvůli němu totiž postupně ztrácí schopnost ovlivňovat výši dlouhodobých úroků. „Měnová politika ztrácí schopnost ovlivňovat dlouhodobé úrokové sazby, pokud narůstají rozpočtové schodky a roste státní dluh a pokud vláda prodává stále větší množství státních dluhopisů, tak tím tlačí ty dlouhodobé úrokové sazby nahoru,“ upozornil Holman. A to může samozřejmě opět přibrzdit hospodářské oživení a prodloužit hospodářskou recesi.