Nová vláda o prodeji letiště nebude rozhodovat

Praha - Kolem plánovaného prodeje pražského letiště se v souvislosti se změnou vlády vytvořila řada otazníků. Očekává se, zda kabinet Jana Fischera dnes ve svém programovém prohlášení odtajní záměry ohledně prodeje letiště. Ministr financí Eduard Janota ve včerejším vydání Otázek Václava Moravce uvedl, že v samotném prohlášení vláda o případném dokončování procesu nebude nikterak rozhodovat. Diskutabilní je také postoj sociálních demokratů, kteří se jako opozice k prodeji letiště hlásili zdrženlivě. Před několika dny však jejich předseda Jiří Paroubek uvedl, že při zlepšení ekonomických podmínek by prodej letiště byl možný. Nového majitele tak ruzyňské letiště nebude mít zřejmě ani do konce roku.


Podle šéfredaktora ekonomického týdeníku E15 Tomáše Skřivánka je obsažení prodeje letiště v dnes předkládaném vládním programu nepravděpodobné. „V programovém prohlášení to nebude, neboť je to dlouhodobý a složitý proces. Lze předpokládat, že fáze příprav poběží dál. Nejbližším termínem prodeje by mohl být konec roku,“ předpovídá Skřivánek. Ministerstvo plánuje kromě letiště prodat i České aerolinie, v jejichž případě je situace jednodušší, neboť tendr už probíhá a nový majitel má být znám do konce září.

Paroubek před několika dny připustil, že prodej pražského ruzyňského letiště, proti kterému se v minulosti ČSSD tvrdě stavěla, je možný a může se o něm diskutovat. Nemělo by k němu ale dojít dřív, než se uklidní ekonomická situace. Nyní by totiž za letiště dostal stát příliš málo peněz. Paroubek zároveň znovu zopakoval, že Fischerova úřednická vláda by měla ihned ukončit přípravu prodeje, kterou nastartoval předchozí Topolánkův kabinet. „Vztah sociálních demokratů k letišti je zvláštní. Myšlenka prodat ho vznikla již za socialistických vlád. Myslím, že ten vztah je podobný, jako měla ČSSD k radaru. Ona rozjela tuto myšlenku, ale za vlády ODS od toho dala pryč, to samé sleduji u Letiště Praha,“ komentuje Miroslav Korecký z magazínu Týden.

Miroslav Korecký a Tomáš Skřivánek ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Eduard Janota

„Proces pokračuje, ale já v této chvíli mohu potvrdit, že o prodeji nebude rozhodovat tato vláda ani tento ministr.“

Za úřadování Miroslava Kalouska na postu šéfa resortu financí se nejčastěji hovořilo o ceně 100 miliard korun, kterou také schválila vláda. Tato suma není podle Skřivánka ani v době krize nerealizovatelná. „Do infrastrukturních projektů putuje množství peněz i v době krize. Cena opravdu může být někde mezi 50 až 100 miliardami korun,“ dodává Skřivánek. Privatizace pražského letiště je považována za jednu z největších investičních příležitostí v oboru. Je největším vzdušným přístavem v rámci nových členských zemí Evropské unie.

  • Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/882/88111.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/866/86538.jpg