Ropa bude zdražovat, barel bude brzy k mání za 75 dolarů

Řím - V poslední době jsme si sice zvykli na nízké ceny ropy, dlouho se z nich ale moci radovat nebudeme. Světové ceny ropy nejspíše brzy vzrostou na 75 dolarů za barel, tedy o více než 20 procent oproti současnému stavu. Zaznělo to na dvoudenním setkání energetických ministrů zemí skupiny G8 v Římě. Saudskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Ibráhím Nuajmí dokonce míní, že do dvou až tří let přesáhnou ceny ropy 150dolarová maxima z loňského léta.

Rozhodujícím faktorem, který se zásadně podepíše na výši cen ropy, bude objem investic do projektů na rozšíření produkce. A právě investice jsou to, co se kvůli současné hospodářské krizi výrazně propadá. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) letos investice do průzkumu a produkce ropy a zemního plynu klesnou o 21 procent, tedy téměř o 100 miliard dolarů.

„Jestliže ostatní nezačnou investovat podobně jako Saúdská Arábie do projektů na rozšíření produkce, za dva tři roky bychom mohli být svědky podobného nebo horšího zvýšení cen, než jsme viděli v roce 2008,“ varoval v souvislosti s poklesem investic Nuajmí, jehož země je největším vývozcem ropy na světě.

Pokud se má investovat, musí i tak ropa zdražit

Zdražit ale černé zlato musí každopádně. Aby se investice do nové těžby udržely i v dlouhodobém horizontu, je podle producentských zemí třeba, aby ropa stála alespoň 75 dolarů. Proti páteční ceně 61 dolarů to představuje zdražení zhruba o 23 procent.

Růst cen ropy je ale údajně nezbytný také pro nastartování ekonomického oživení. V rozhovoru pro italský list Corriere della Sera to řekl ruský ministr energetiky Sergej Šmatko, který se jednání v Římě rovněž zúčastnil. Cena kolem 60 dolarů za barel je podle něj nejzazší hranicí. „Pro ekonomické oživení musí být cena ropy stabilizována a spekulacím v derivátech, které způsobily bublinu v roce 2008, musí být zamezeno,“ podtrhl Šmatko.

Loni v létě dosáhla cena ropy historického maxima 147,27 dolaru, pak ale začala v důsledku slábnutí poptávky, kterou vyvolaly nejen vysoké ceny, ale i počínající hospodářská krize, postupně klesat. Zlevňování ropy dosáhlo dna letos v lednu, kdy cena strategické suroviny klesla na úroveň 32,70 dolaru za barel. Od té doby se cena ropy již téměř zdvojnásobila.