Janota: Schodky budou v příštích letech přes 150 miliard, přijetí eura se vzdálilo

Praha - Státní rozpočty v letech 2010 až 2012 by měly skončit se schodky vyššími než 150 miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes uvedl ministr financí Eduard Janota. V roce 2010 by měl být deficit 165 miliard, v roce 2011 162 miliard a v roce 2012 156 miliard korun. Schodky jsou součástí výdajových rámců státu do roku 2012, jejichž schválení dnes již podruhé vláda o týden odložila. Kvůli plánovaným rozpočtům je velmi vzdálená cesta Česka k euru. Schodky rozpočtů povedou k deficitu veřejných financí 4,5 až 4,7 procenta hrubého domácího produktu v roce 2010, následně k pětiprocentnímu deficitu a v roce 2012 k 4,2 procenta HDP. Pro přijetí eura je nutná tříprocentní hranice. Kabinet dnes také nerozhodl o dodatečných prostředcích pro Státní fond dopravní infrastruktury a návrh ministra dopravy Gustáva Slamečky vláda o týden odložila.

Všechny rozpočty by měly být podle ministerstva financí velmi úsporné. Ministr financí například počítá se zmrazením růstu platů ve státní správě. „Platy příští rok ve veřejné správě neporostou. To je holt výsledek krize a s tím nelze nic dělat. Ani v soukromé sféře platy prakticky neporostou,“ podotýká ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Ministerstva budou mít určené výdajové limity a resort nechá na nich, kde si vytvoří úspory. „Všichni si uvědomujeme, že se budeme muset zamyslet nad rezervami ve svých resortech,“ uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. „Kdybychom nezasáhli, tak by byl příští rok deficit 220 miliard korun, což znamená veřejný dluh více než sedm procent HDP,“ podotknul Janota. Zároveň upozornil, že rozpočet na příští rok je jedním z nejúspornějších, který kdy vytvářel. „Udržení schodku 170 miliard korun vidím jako realistické, pokud příští vláda bude udržovat kurz šetření všude, kde se dá,“ předpovídá Sobíšek.

Školství má nejvíce „černých duší“ 

Relativně nejmenší uskrovňování čeká ministerstvo školství, protože věda a vzdělávání je vládní prioritou. Škrtat se ale budou takzvané černé duše, tedy neobsazená tabulková místa. Těch je celkem víc než 18 000. Z toho polovina ve školství. V každé kapitole rovněž vláda ponechá pouze jedno procento neobsazených míst. „Když chtějí resorty zvýšit mzdy, musí snížit počet pracovníků,“ nařizuje Janota. 

Alena Vondrová, školské odbory:

„Ta neobsazená místa ve školství, úspory těchto mzdových prostředků byly používány na vylepšení nízkých platů učitelů. Tak kdyby to ministerstvo stáhlo, tak učitelé skutečně půjdou s platy dolů.“


Schválení výdajových rámců opět odloženo
 

Ministr chce dále v rozpočtech podporovat priority, jakými jsou věda, výzkum, vzdělání, infrastruktura nebo využití peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. „Vláda se shodla na potřebě připravit rozpočet jako zdrženlivý. Přerušili jsme poté, co se všichni členové vlády mohli k dokumentu vyjádřit,“ uvedl na tiskové konferenci Fischer. Schválení výdajových rámců vláda odložila o sedm dní již minulý týden.

Tomáš Ježek, ekonom, VŠE:

„Tvoření deficitu je zabudováno v politickém procesu. Politický proces v parlamentu v sobě obsahuje trvalé podněty k vytváření deficitu, proto záleží na moudrosti poslanců a ministra financí… Eda Janota, toho prosím poslouchat! Co řekne Eda Janota, to by se mělo stát, protože ten tomu opravdu rozumí.“


Spolu s rostoucími deficity se podle Janoty zvyšují i náklady na obsluhu státního dluhu. Letos by jen na úrocích z dluhu mělo Česko zaplatit 54 miliard proti plánovaným 48 miliardám. V roce 2010 by měly úroky stoupnout na 65 miliard, následně na 76 miliard a v roce 2012 na 87 miliard korun.

Vláda o týden odložila jednání o penězích na dopravní stavby

Důvodem odložení jednání o financích na dopravní stavby bylo hlavně to, že ministr materiál předložil až dnes a bylo třeba některé jeho části dořešit. Slamečka vládě navrhl vydání dluhopisů v objemu 8,4 miliardy korun na výstavbu dálnice D47 a další stavby. Předchozí kabinet Mirka Topolánka chtěl nedostatek prostředků řešit úvěrem od Evropské investiční banky (EIB). Ten by ale musela zdlouhavě schvalovat Poslanecká sněmovna. Ministr financí Eduard Janota doplnil, že vláda v příštím roce počítá s objemem prostředků pro fond dopravy na úrovni letošního roku.

Vláda dnes také schválila návrh zákona, který počítá od listopadu se sjednocením platební služby v Česku s Evropskou unií. Cílem zákona je mimo jiné upravit regulaci a dohled nad nebankovními poskytovateli plateb, kteří dosud podnikali na základě živnostenského zákona nebo devizové licence při přeshraničních převodech.

Počet černých duší
Zdroj: ČT24/MF