Ukrajině budou zřejmě chybět peníze na květnové dodávky plynu

Moskva - Ukrajinsko-ruský spor o placení za dodávky plynu se pomalu stává evergreenem. Ředitel ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexej Miller se opět obává, že Ukrajina možná nebude mít na zaplacení květnového odběru plynu. Pokud by nezaplatila celou částku, pak by Gazprom zřejmě musel přejít na jiný způsob plateb, upozornil Miller.

„Platební situaci ohledně dodávek za květen považujeme opravdu za velmi vážnou,“ poznamenal Miller. „Pokud nebude platba za květnový odběr provedena v plné výši, Gazprom bude muset přistoupit k zálohovým platbám ve výši 100 procent,“ dodal.

Ukrajina má s platbami za ruský plyn problémy poměrně často. Naposledy letos v lednu pocítila platební neschopnost Ukrajiny velmi intenzivně také Evropa. Rusko kryje spotřebu plynu v Evropě asi z jedné čtvrtiny, většinu ale dodává přes Ukrajinu. Když tu od plynu kvůli neplacení odřízl, neměl plyn kudy do Evropy proudit. Část Evropy se tak až na dva týdny ocitla bez plynu a řada lidí mrzla.

Rusko v souvislosti s tím vyzvalo Evropskou unii, aby Ukrajině pomohla s platbami za odběr zemního plynu. Pomůže tak prý odvrátit další krizi kolem dodávek plynu. Vlády členských zemí EU ale platit dluhy Kyjeva nechtějí, reálně tak hrozí obnovení plynové krize ze začátku roku.

Evropa je ochotna platit Ukrajině jen za skladování

Na druhou stranu EU uvažuje o pronájmu ukrajinských skladovacích kapacit. Sama totiž dostatečně velkým zařízením pro skladování plynu nedisponuje, což se projevilo i během lednové krize. Zda bude obchod nakonec uzavřen, závisí především na tom, zda se Ukrajině zdárně podaří oddělit skladovací a distribuční společnosti.

„Vše bude záležet na tom, zda Ukrajina vytvoří správné podmínky pro fungování systému, které by byly v souladu s pravidly EU vyžadujícími transparentnost a oddělení přenosu od skladování,“ řekl k tomu Jean-Arnold Vinois, který má v Evropské komisi na starosti otázky týkající se energetické bezpečnosti.