Podle saúdského krále je přiměřená cena ropy mezi 75 a 80 dolary

Kuvajt - Podle saúdskoarabského krále Abdalláha ibn Abdala Azíze Saúda by se přiměřená cena ropy měla pohybovat mezi 75 a 80 dolary za barel. Jako odpovídající cenu ropy dnes označil 80 dolarů za barel íránský ministr pro ropný průmysl. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy mezitím prohlásil, že odběratelé a producenti ropy by se měli dohodnout na "uspokojivé hladině" cen, aby zabránili spekulacím na trhu.

„Jako přiměřenou cenu ropy považujeme 75, možná 80 dolarů za barel,“ řekl saúdskoarabský král pro kuvajtský deník As-Sijása. „Nyní jsme svědky rychlého oživování světové ekonomiky a vidíme růst poptávky po tomto materiálu.“ Vládce největšího vývozce ropy na světě uvedl, že ekonomové již neprojevují silné obavy z hospodářského poklesu.

Investice na ropných polích versus hospodářský růst

Nezávisle na tomto prohlášení dnes íránský ministr pro ropný průmysl Gholámhosejn Nozarí uvedl, že optimální cena ropy by byla 80 dolarů za barel, protože by to mimo jiné pomohlo producentům k výstavbě nových ropných polí.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nedávno slíbila omezit těžbu proti září o 4,2 milionu barelů za den, což je zhruba pětina globálních dodávek, aby přispěla ke zvýšení cen. Alžírský ministr ropného průmyslu Šakíb Chelíl ale na summitu G8 v Římě v pondělí prohlásil, že členové OPEC se nyní shodují, že těžbu není třeba snižovat. Snížením produkce ropy by prý totiž byla ohrožena začínající stabilizace globální ekonomiky, která se teprve dostává z hluboké recese.

Sarkozy se na cenách ropy chce „dohodnout“

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes uvedl, že odběratelé a producenti ropy by se měli dohodnout na „uspokojivé hladině cen“ pro boj proti spekulacím a kolísání cen na trhu. „Proč se nedohodneme, producenti a spotřebitelé, na obecných cenových podmínkách, které se trhu předloží? Řekl bych, že cenové rozmezí by zaručilo dlouhodobé investice, ale nezatížilo by ekonomiky spotřebitelů.“

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate se loni vyšplhala nad 147 dolarů za barel, začátkem letošního roku ale činila sotva 40 dolarů. V posledních dnech vzrostla nad 60 dolarů. Dnes však pod tuto hranici klesla kvůli silnějšímu dolaru a očekávání, že OPEC na čtvrtečním zasedání ve Vídni nepřikročí ke snížení těžby. Analytik Edward Meir ze společnosti MF Global upozornil, že výhlídky pro vývoj poptávky a nabídky v krátkém období růstu cen ropy příliš nenahrávají. „Zejména ve světle pravděpodobného rozhodnutí OPEC ponechat kvóty beze změny,“ vysvětlil.

Vydáno pod