Důvěra v americkou ekonomiku v květnu prudce vzrostla

New York - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech amerických v květnu prudce vzrostla a hlavní ukazatel jejího vývoje se dostal na nejvyšší úroveň od loňského září. Index důvěry sestavovaný soukromou organizací Conference Board se vyšplhal až na 54,9 bodu z dubnových 40,8 bodu, což překvapilo i nejoptimističtější analytiky. Dobrá nálada proto nakonec ovládla závěr obchodování na evropských parketech.

Vývoj důvěry reagoval na uvolnění napětí na trhu práce a naznačuje, že stav největší ekonomiky světa by se mohl začít v dohledné době zlepšovat. Spotřebitelé se díky svým výdajům podílejí na hospodářském růstu Spojených států z více než dvou třetin.

Index důvěry prudce vzrostl už v dubnu a jeho květnový růst dalece předčil odhady analytiků. Ekonomové v anketě agentury Reuters čekali, že index v květnu vzroste pouze na 42 bodů. Index byl naposledy tak vysoko loni v září, tedy tři měsíce před oficiálním začátkem nynější hospodářské recese, kdy hodnota indexu činila 61,4 bodu.

Na pozitivní data z USA reagovaly evropské akcie, když v závěru dnešního obchodování obrátily negativní trendy z dopoledne. Celoevropský index FTSEurofirst 300 vzrostl o 0,8 procenta a má nakročeno ke třetímu ziskovému měsíci v řadě. Ke všeobecnému trendu se nepřidala pražská burza, jejíž index PX nakonec zakončil dnešní obchodování o 1,09 procenta níže na 914,7 bodu.