Pošta se houfně zbavuje zaměstnanců

Praha - Česká pošta do srpna propustí 650 úředníků centrály, která kromě pražského ústředí zahrnuje i zaměstnance v krajích. Informaci přinesly  Hospodářské noviny. Pošťáků na přepážkách, doručovatelů a zaměstnanců v obslužných provozech by se propouštění týkat nemělo. Šéf pošty Petr Sedláček již dříve avizoval, že správu společnosti bude nutné zefektivnit a týkat se to bude hlavně centrály, kde panuje přezaměstnanost. Další výpovědi zatím pošta nechystá.

„Ke konci srpna opustí poštu celkem 650 zaměstnanců. První výpovědi na centrále budou ke konci května a proběhnou ve třech fázích,“ informoval mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Česká pošta měla prý na řídících úrovních příliš mnoho zaměstnanců. „Zavedly se nové IT systémy, které nám také umožní centrálu snížit o daný počet lidí,“ vysvětlil náměstek generálního ředitele pro finance Petr Křeček.

Na centrále nyní pracuje 3500 lidí. Současná vlna propouštění není motivována jen snahou zmírnit přezaměstnanost, ale také úsilím o zmírnění dopadů hospodářské recese na podnik. Při úsporách nákladů nemá pošta velký manévrovací prostor, 70 procent z nich totiž tvoří nálady na zaměstnance.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

„Celá záležitost je po dohodě s odbory,“ potvrdil Mravinac. Podle šéfa odborů Karla Koukala propuštění na centrále zlepší správu pošty. Druhý největší zaměstnavatel v zemi čelil loni na podzim kvůli plánu na rozsáhlé propuštění hrozbě stávky. Firmu opustilo 1300 lidí, asi polovina z původního plánu. V současnosti pošta zaměstnává skoro 37 tisíc lidí.

V prvním letošním čtvrtletí pošta mírně zvýšila tržby na 5,15 miliardy korun z 5,1 miliardy ve stejném období loni. Podnik v loňském roce podle předběžných výsledků hospodařil se ziskem před zdaněním 365 milionů korun, což je méně než polovina předchozího výsledku.

Česká pošta se měla v polovině roku transformovat na akciovou společnost, změnu ale dosud neprojednala vláda. Přeměna státního podniku na akciovou společnost se tak nejméně o dva měsíce zpozdí.