ČSSD odhalila trumf pro předčasné volby - 13. důchod

Praha - Prioritou sociální demokracie pro kampaň k předčasným podzimním volbám do Poslanecké sněmovny bude podle jejího předsedy Jiřího Paroubka 13. důchod. Šéf nejsilnější opoziční strany to řekl na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě, kam dorazil, když odvolal svou účast na pražském předvolebním mítinku. V případě volebního vítězství by se senioři mohli dočkat navýšení peněz už příští rok. Plány soocialistů ale zřejmě pořádně zahýbou státním rozpočtem i penzijním systémem.

„To je další opatření pro jednu z rizikových skupin, které ve společnosti jsou,“ komentoval volební trumf na brífinku Paroubek. Od voleb do konce roku je podle něj příliš krátká doba na to, aby se tento záměr podařilo prosadit už letos.

ČSSD drtivě vyhrála loni na podzim volby do krajských zastupitelstev a do Senátu slibem voličům, že se zasadí o zrušení poplatků ve zdravotnictví, které zavedla vláda předsedy ODS Mirka Topolánka. Krajští hejtmani se od té doby úporně snaží o to, aby lidé v krajských nemocnicích a jejich lékárnách tyto poplatky nemuseli platit, a to i přes soudní rozhodnutí v neprospěch jejich postupu.

V kampani před nadcházejícími volbami poslanců Evropského parlamentu sociální demokraté zdůrazňují opatření proti hospodářské krizi. Za priority považují rozšíření podpory nezaměstnaných, zvýšení dávek pro rodiny s dětmi a zavedení šrotovného na staré automobily. Státní rozpočet bude ale i bez těchto změn velmi napjatý.