Beran má zaplatit Komárkovi téměř 1,7 miliardy korun

Praha - Podnikatel David Beran musí po prohrané arbitráži zaplatit průmyslníku Karlu Komárkovi včetně úroků z prodlení a nákladů na soudní řízení dohromady téměř 1,7 miliardy korun. Vyplývá to z rozhodnutí mezinárodního rozhodčího soudu Mezinárodní obchodní komory v Paříži, který Beranovi zároveň uložil vrátit Komárkově společnosti KKCG Industry 45 procent akcií společnosti VÍTKOVICE HOLDING. ČTK o tom dnes informoval Komárkův mluvčí Dan Plovajko. Rozhodnutí je pravomocné a není možné odvolání ani dovolání.

Soud zároveň zamítl Beranovu žalobu, ve které požadoval po Komárkovi zaplacení částky téměř 2,2 miliardy korun. „Zamítnutí v plném rozsahu jasně a prokazatelně vyvrací veškerá nepravdivá a lživá tvrzení pana Berana o porušení dohod ze strany pana Komárka,“ uvedl Plovajko. Beran musí dále uhradit i náklady rozhodčího řízení ve výši 29,5 milionu korun. Bude muset zaplatit i zálohu 310 tisíc dolarů (téměř šest milionů korun) na náklady řízení.

Spor trval tři roky 

Rozhodnutí ukončilo tříletý spor fyzických osob související s plánovaným vybudováním strojírenského holdingu. Svár mezi Beranem a Komárkem se rozhořel na konci roku 2005. Tehdy se podle tisku dohodli, že Beran dá Komárkovi svou polovinu Vítkovic, a za to získá poloviční podíl v nově vznikajícím strojírenském holdingu. Do něj předtím Komárek převedl firmy ŽDB, Bonatrans a Kovosvit. Z obchodu nakonec sešlo a podnikatelé se začali obviňovat, kdo ho vlastně znemožnil. Komárek tvrdí, že Beran předtím žádné nároky na ŽDB a Bonatrans neměl, Beran zase říká, že jejich nákup financovali spolu, a měl tedy opce na poloviční podíly.

Akcie Vítkovice Holding (VH) jsou od ledna 2008 v soudní úschově u Okresního soudu Praha-východ, kam je Beran uložil. Spory o jejich vlastnictví vedou Beran, předseda představenstva VH Jan Světlík a firma KKCG Industry podnikatele Karla Komárka už od roku 2005. Tehdy Beran s dalším akcionářem VH Petrem Novotným údajně prodali polovinu VH Komárkově firmě Industrial Group Holding KKCG (dnes KKCG Industry). Světlík tvrdí, že tím Beran porušil jeho předkupní právo. Podle KKCG Industry nedodržel Beran při převodu akcií své závazky, proto ho Komárkova společnost zažalovala u mezinárodního soudu. Beran naopak tvrdí, že své závazky nedodržela KKCG Industry. Podle Berana navíc bylo mezinárodní arbitrážní řízení zneužito a nechá je prošetřit policií.

Vítkovice Holding se základním kapitálem 63 milionů korun je zastřešující společnost strojírenské skupiny s ročními tržbami asi 20 miliard korun. Holding KKCG Industry zastřešuje aktivity skupiny KKCG v oblasti strojírenského a hutního průmyslu. Jeho aktiva přesahují devět miliard korun.