Obama: Moje vláda již udělala více než kterákoli jiná od dob F. Roosevelta

Beverly Hills (USA) - Znaky stability projevuje podle amerického prezidenta Baracka Obamy ekonomika Spojených států po největší ekonomické krizi za několik desetiletí. Oživení spojil Obama s nástupem nové administrativy, o níž dodal, že za první čtyři měsíce v úřadu toho stihla více než kterákoli jiná americká vláda od dob Franklina Roosevelta z třicátých let minulého století. Obamovy optimistické komentáře souvisely především s nejvyšším růstem spotřebitelské důvěry Američanů za osm měsíců, kterého USA docílily v květnu. Rovněž mnozí analytici předpokládají, že nejhorší část ekonomické krize mají Spojené státy za sebou.

Americký prezident zároveň poznamenal, že v hospodářských záležitostech čeká vládu ještě mnoho práce. „Nesmíme usnout na vavřínech,“ uvedl. Dodal, že USA se musí zaměřit na řadu otázek od zdravotnictví přes školství až po snahu omezit svou závislost na dovozu ropy. Pro podporu ekonomiky je zároveň podle něho třeba přistoupit k reformám ve věcech, jako jsou například finanční regulace.

Barack Obama:

„Když se teď podíváte na ekonomiku, lze bezpečně říci, že jsme ustoupili od okraje, že existuje klid, který dříve neexistoval.“

Rozhovor s Janem Švejnarem (zdroj: ČT24)

Obama také varoval před dalším zatěžováním bank a vyslovil se pro vytvoření prostředí, které přinese vyrovnaný a udržitelný růst. Podle posledních ukazatelů krize americké ekonomiky polevuje, stále ale roste nezaměstnanost, což podle expertů může zemi poznamenat na několik let dopředu.

Švejnar: Obama politikaří

Podle ekonoma Michiganské univerzity Jana Švejnara má ale americká ekonomika do nastartování oživení ještě daleko. Obama se podle něj snaží svými výroky povzbudit očekávání firem i domácností, a reálné oživení tak nastartovat. „Zatím myslím, že stále hraje silně na politickou kartu a snaží se ovlivnit veřejné mínění,“ konstatoval ve studiu České televize Švejnar.

K reálnému obratu mají Spojené státy prý ještě daleko, i když někteří optimisté hovoří o tom, že by k oživení mohlo dojít již v druhé polovině letošního roku. „Konec roku je možná ještě příliš optimistický, příští rok bych už bral s větší pravděpodobností,“ poznamenal Švejnar.