127 tisíc Němců má zase práci

Berlín - Počet nezaměstnaných se v Německu v květnu snížil proti předchozímu měsíci o 127 tisíc na 3,458 milionu. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. Dodal, že míra nezaměstnanosti tak klesla o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta. S údaji o nezaměstnanosti ale nesouhlasí informace o poklesu strojírenských zakázek. V dubnu se totiž propadly o 58 procent a německé strojírenství tak zažilo nejprudší propad v historii.

„Jarní oživení letos dorazilo na trh práce se zpožděním a přineslo značný pokles nezaměstnanosti. Po zohlednění všech dalších ukazatelů trhu práce ale v žádném případě nelze mluvit o změně trendu,“ uvedl šéf úřadu Frank-Jürgen Weise. Podle sezonně očištěných údajů se počet nezaměstnaných zvýšil o tisícovku na 3,456 milionu. Ekonomové přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o 67 tisíc lidí.

Ne všichni analytici vidí vývoj pozitivně 

Jan Švejnar k německým statistikám (zdroj: ČT24)

"Je to neobvykle malý nárůst, když uvážíte, že se nacházíme v nejhorší
recesi od druhé světové války," upozornil analytik Andreas Scheuerle ze
společnosti Dekabank. "Nástroje trhu práce fungují lépe, než jsme si
zpočátku mysleli," dodal.

Někteří analytici však nejsou tak optimističtí. "Údaje o německé
nezaměstnanosti jsou horší, než vypadají," prohlásila analytička
společnosti Capital Economics Jennifer McKeownová. Dodala, že údaje byly
zkresleny statistickými změnami a že průzkumy naznačují výrazné propouštění.

Strojírenské zakázky v dubnu rekordně poklesly 

Svaz německého strojírenského průmyslu (VDMA) dnes oznámil, že strojírenské zakázky v Německu se v letošním dubnu meziročně snížily o 58 procent. Domácí objednávky minulý měsíc klesly o 52 procent a zahraniční zakázky dokonce o 60 procent. Tyto údaje jsou tedy zcela v rozporu se statistikami nezaměstnanosti.

Podle ekonoma Michiganské univerzity Jana Švejnara je rozpor způsoben tím, že Německo v boji proti krizi substituuje propouštění prací na zkrácený úvazek. „Já si myslím, že ta statistika o zakázkách je přesnější. Uvidíme, co bude v dalším měsíci ohledně nezaměstnanosti. Je to samozřejmě pozitivní vývoj, to se nedá popřít, ale je otázka, jestli je udržitelný,“ upozornil ekonom.