Britské hospodářství poškodila krize více než americké

Londýn - Britský úřad pro finanční služby (FSA) dnes oznámil, že testy, pomocí kterých měří kapitálovou sílu bank, předpokládají pokles cen nemovitostí v Británii během současné ekonomické krize o polovinu a snížení hrubého domácího produktu o šest procent. Znamenalo by to nejhorší propad, jaký ekonomika ostrovního království zaznamenala za posledních více než 60 let. Co je ale alarmující, testy počítají s horším vývojem hospodářství než podobné zkoušky ve Spojených státech.

„Současná situace představuje těžší a delší recesi, než kterou Velká Británie zažila v 80. a 90. letech, tedy nejvážnější od druhé světové války,“ shledal úřad pro finanční služby. Nezaměstnanost by mohla vystoupat až na 12 procent a růst ekonomiky by se mohl zastavit až do roku 2011.

Výsledky testů jednotlivých bank odmítl FSA zveřejnit. Oznámil však, že zkoušky byly mimo jiné zaměřeny na Royal Bank of Scotland a Lloyds Banking Group, jako součást snahy těchto bank zapojit se do vládního programu na ochranu aktiv.

Banka Barclays v březnu uvedla, že prošla zátěžovým testem, který prokázal, že splnila kapitálové podmínky FSA. Žádné jiné banky ale nezveřejnily, zda podobné testy podstoupily.