Inflace v eurozóně v květnu spadne na nulu

Brusel - Meziroční inflace v zemích eurozóny v květnu klesne na nulu, což by bylo rekordní minimum. Stagnaci spotřebitelských cen v dnešní předběžné zprávě odhadl Evropský statistický úřad Eurostat. V dubnu inflace činila 0,6 procenta. V celé Evropské unii růst cen v dubnu zpomalil na 1,2 procenta. Evropa se tak stále více přibližuje deflaci, která je pro ekonomiku velmi negativním jevem. Snižuje totiž tržby podniků, a nutí je tak škrtat v nákladech, což podněcuje propouštění.

Nejnižší meziroční inflaci v uplynulém měsíci statistici zaznamenali v Irsku s minus 0,7 procenta. Nejvyšší čísla naopak připadla Rumunsku (6,5 procenta) a Litvě s Lotyšskem (shodně 5,9 procenta). Růst cen v eurozóně se měří indexem spotřebitelských cen měnové unie (MUICP). Žádné bližší údaje ani data za jednotlivé země dnešní předběžná zpráva neposkytla. Podle Eurostatu bývá tento „rychlý odhad“ velmi přesný a jen málokdy se od něj konečný výsledek liší o více než 0,1 procentního bodu.

Evropská centrální banka (ECB) chce inflaci držet ve střednědobém výhledu mírně pod dvěma procenty.  Banka rovněž oznámila, že neočekává deflaci, tedy propad do záporných čísel. ECB ve snaze oživit poskytování úvěrů a spotřebu snížila svou hlavní úrokovou sazbu na rekordně nízké jedné procento.

„Není to velké překvapení. Ukazuje to na dopady vysokých cen ropy minulý rok a hlubokou recesi,“ řekl Jürgen Michels ze společnosti Citigroup. „Je to začátek negativních meziročních hodnot, avšak nenazýval bych to nutně deflací. To číslo ukazuje, že riziko deflace v eurozóně není zanedbatelné,“ dodal.