Ekonomika USA padala pomaleji, příliš růžově na tom ale není

Washington – Americká ekonomika se podle zpřesněných výsledků v prvním čtvrtletí propadla o 5,7 procenta. Rychlý odhad zveřejněný na konci dubna přitom počítal s hospodářským poklesem na úrovni 6,1 procenta. I když jsou zpřesněná data lepší, americké ekonomice se příliš dobře nevede. V prvních třech měsících letošního roku zaznamenala již třetí čtvrtletní pokles v řadě, což se stalo poprvé od recese vyvolané ropným šokem v letech 1974 a 1975.

Pokles ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku táhl prudký propad exportu, podnikatelských zásob a investic. Podniky navíc najely na výrazně spořicí trend. I revidované výsledky tak zůstaly pod očekáváním trhu, který předpokládal pouze 5,5procentní pokles.

I když se americké ekonomice stále nevede příliš dobře, známky oživení se přeci jen začínají pozvolna objevovat. Oproti poslednímu kvartálu loňského roku, kdy hospodářství Spojených států zabředlo do červených čísel o 6,3 procenta, znamená výsledek prvních tří měsíců letošního roku přeci jen zlepšení. A analytici doufají, že v tomto trendu bude nejsilnější ekonomika světa pokračovat, i když z recese ani ve druhém kvartále zatím nevybředne. 

„Recese oslabuje. Zdá se, že druhé čtvrtletí přinese menší pokles zhruba kolem 3 až 3,5 procenta. Mohlo by to být poslední záporné čtvrtletí,“ míní hlavní ekonom FTN Financial Christopher Low.