Stát by mohl ručit obcím za úvěry na evropské projekty

Praha - Stát by v budoucnosti mohl obcím a městům poskytnout částečnou garanci za úvěry, které si musejí brát na spolufinancování projektů dotovaných z evropských fondů. Dnes to řekl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Banky jsou nyní kvůli krizi méně ochotné půjčovat i na spolufinancování evropských projektů.

Státní správa může podle ministra ovlivnit především rychlost proplácení nákladů. Na ministerstvu se v současnosti připravuje systém, který by získávání dotací z EU zrychlil. Klíčové podle něj je, aby národní pravidla nebyla přísnější než unijní normy a neobracela se tak proti žadatelům o dotace. „Máme ten systém připraven a půjdeme ho zkonzultovat do Bruselu. Pokud bude schválen, může se na národní úrovni velmi rychle rozběhnout,“ poznamenal Vondruška.

Například Svaz průmyslu a obchodu ale již dříve kritizoval banky za to, že kvůli finanční krizi nechtějí půjčovat ani na spolufinancování evropských projektů. Státní garance za úvěry určené na spolufinancování projektů zatím v Česku neexistují a podle Vondrušky ani nebudou. „To jsou věci dlouhodobé a nevím, jestli je vůbec v horizontu této vlády něco takového řešit,“ dodal ministr.

Rostislav Vondruška, ministr pro místní rozvoj:

„Systém máme připraven. Půjdeme ho zkonzultovat do Bruselu. Pokud bude schválen, může se rychle rozběhnout.“

Ministerstvo pro místní rozvoj je v Česku ústředním koordinátorem využívání evropských fondů. Z nich může ČR získat v rozpočtovém období 2007 až 2013 až 26,7 miliardy eur. Už současnosti se však podle Vondrušky plánují jednání o podobě dotací po roce 2013, kdy začne nové rozpočtové období. Zatím to však prý nebudou jednání o částkách, ale hlavně o oblastech, kam budou evropské peníze směřovat.

Vydáno pod