Nošovická Hyundai zvýší mzdy svým zaměstnacům

Nošovice - Zaměstnanci nošovické továrny firmy Hyundai si navzdory probíhající hospodářské krizi platově přilepší. Automobilka totiž svým zaměstnancům zvýší mzdy průměrně o 6,5 procenta. Na nové dohodě se vedení továrny shodlo s odbory prostřednictvím podpisu kolektivní smlouvy, jak informoval mluvčí automobilky Petr Vaněk. Dosavadní výši platů firma nezveřejnila. Průměrná dělnická mzda v podniku je zhruba 24 000 Kč. Firma zaměstnává asi 25 000 lidí.

Kolektivní smlouva platí zpětně od 1. května po dobu dvou let. Růst mezd ale zaručuje zaměstnancům pouze na jeden rok. Vedení firmy se s odbory dohodlo také na sociálních benefitech a dodatkové dovolené, která může být podle odpracovaných let až pětidenní. Firma nyní zaměstnává zhruba 1900 lidí. „Vyjednávání bylo konstruktivní a věcné. Závazek společnosti k růstu mezd a sociálním výhodám pro naše zaměstnance jsme uzavřeli po osmi měsících jednání,“ uvedl generální manažer pro lidské zdroje Jaromír Radkovský.

Nábor pracovníků po útlumu počátkem roku obnovila automobilka na začátku března. Některé zaměstnance firma kvůli krizi nechávala doma s náhradou mzdy. Hyundai letos plánuje v Nošovicích vyrobit asi 160 000 automobilů, což je zhruba o 14 procent méně oproti plánu. V prvním čtvrtletí jich podnik vyrobil zhruba 20 000. Mzdy svým zaměstnancům letos navýšila také největší česká automobilka Škoda Auto. I přes krizi vzrostla od 1. dubna tarifní složka mzdy o tři procenta. Od 1. října vzrostou platy o dalších 1,8 procenta.

Linky automobilky Hyundai
Zdroj: ČT24
Vydáno pod