Zisk bank v prvním kvartále klesl meziročně o 6,6 procenta

Praha - Čistý zisk tuzemských bank v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 6,6 procenta na 11,9 miliardy korun, zatímco ve stejném období loni vzrostl meziročně o téměř čtvrtinu. Objem úvěrů a vkladů letos nadále rostl, i když tempo růstu zpomalilo. Uvedla to Česká národní banka. Podle odborníků ziskovost negativně ovlivnilo zejména zhoršení stavu úvěrů a celkové ekonomické oslabení.

Bankovní sektor je podle viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera dobře kapitalizovaný a má přebytek likvidity. Podíl nesplácených úvěrů je nízký, ale kvůli hospodářské recesi poroste. Podíl takzvaných toxických aktiv je zanedbatelný, tvoří méně než procento celkových aktiv, uvedl dříve Singer.

Objem poskytnutých úvěrů meziročně stoupl o 13,6 procenta na 2,1 bilionu korun a jen v prvním čtvrtletí stoupl o více než 3,3 miliardy korun, zhruba 0,15 procenta. Podle Singera nové úvěry nefinančním podnikům po lednovém poklesu v únoru a v březnu opět rostly.

Podíl pohledávek za problémovými klienty činil na konci března 81,7 miliardy korun, což bylo meziročně zvýšení o takřka polovinu. Podíl těchto úvěrů na celkových úvěrech zejména kvůli zhoršování kvality podnikových úvěrů vzrostl na 3,9 procenta, před rokem to byla necelá tři procenta.

Objem vkladů klientů meziročně stoupl o 8,4 procenta na takřka 2,7 bilionu korun a v porovnání s koncem loňského roku o 3,9 procenta. Podle Singera má ČR podíl vkladů vůči úvěrům nejvyšší v Evropě, nyní je tento poměr kolem 130 procent. Navíc banky v tuzemsku mají téměř nulový podíl úvěrů v cizích měnách. „Finanční systém v ČR je méně zranitelný než jinde,“ doplnil.

Z pěti největších bank si tři do března v hospodaření pohoršily. České spořitelně a Komerční bance konsolidovaný čistý zisk klesl zhruba o sedm procent a UniCredit Bank se snížil čistý zisk o více než dvě třetiny. Skupině ČSOB stoupl čistý zisk o 22 procent a Raiffeisenbank o 15 procent.

Vydáno pod