Zemědělci zablokují centrální sklady řetězců

Brno - Zemědělští odboráři z nových zemí EU plánují kvůli kritickému stavu ve výrobě mléka dlouhodobé blokády centrálních skladů velkých obchodních řetězců. Prohlásil to dnes předseda zemědělských odborů Bohumír Dufek. Zemědělci s akcí chtějí počkat na výsledky voleb do Evropského parlamentu a na to, zda nový komisař pro zemědělství vyslyší jejich požadavky. Blokáda by se případně konala ve druhé polovině roku.

„Myslíme si, že by nám měla Evropská unie pomoci. Když může regulovat banky, tak by měla i obchody,“ řekl Dufek. Výroba mléka je v Česku v krizi, farmáře likvidují nízké výkupní ceny. Podle zemědělců je jedním z příčin právě tlak obchodních řetězců na snižování cen a navyšování dovozu mléčných výrobků ze zahraničí. Požadují proto schválení minimálních výkupních cen mléka.

Podle Dufka už započaly první přípravy na protestní blokádu. Zatím se do nich zapojily Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, tedy země visegrádské čtyřky, a Lotyšsko a Bulharskem. Blokáda centrálních skladů by podle něj trvala několik dní a dopadla by na většinu provozoven konkrétního řetězce. „Je to jako na dráze. Když ucpete uzly, zastaví se to všude. Například řetězce Kaufland nebo Penny Market mají v celém Česku jen dva centrální sklady,“ dodal Dufek.

Situace v mlékárenském průmyslu je podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby špatná v celé Evropě. „V současné době dostává evropský farmář za litr mléka zhruba 20 eurocentů, což je o 20 až 30 procent méně než tvoří náklady. Tuzemští výrobci mléka trží měsíčně zhruba o 400 milionů korun méně než loni. Na konci roku se tak tržby sníží o zhruba pět miliard korun, a to odvětví to prostě nevydrží,“ uvedl dnes Veleba.