Stát plánuje jaderné úložistě ve vojenských újezdech

České Budějovice/Karlovy Vary - Seznam lokalit pro možné hlubinné úložiště jaderného odpadu v Česku je delší o dvě nová místa. Přibyly na něj vojenské újezdy v jihočeských Boleticích a Hradišti v Karlovarském kraji. Z hlediska státu mají velkou výhodu, neboť pokud vláda rozhodne o stavbě, nebude jí moci prakticky nikdo bránit. Narozdíl od lokalit, které vybrala Správa úložišť radioaktivních odpadů, kde v referendech pětadvacetkrát zaznělo jasné "ne". "Stát je v koncích a hledá místo, kde obce nebudou moci rozhodovat," říká k tomu Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Koncem loňského roku se proto na pokyn vlády Správa úložišť radioaktivních odpadů rozhodla najít místo, kde referenda nehrozí, tedy ve vojenských újezdech. Armádní prostory jsou pro stát téměř ideálním místem. Stejně jako v případě amerického radaru v Brdech není třeba pozemky složitě vykupovat a protesty od vojáků prakticky nehrozí.

Vhodné místo pro uložení radioaktivního odpadu na území Karlovarského kraje hledají odborníci ve východní části vojenského prostoru Hradiště, konkrétně poblíž obcí Mašťov a Valeč. „Pokud by mělo dojít k tomu, že by to bylo v blízkosti naší obce, tak jsme rozhodně zásadně proti,“ reaguje starosta Valče Josef Kubař.

Jaderný odpad ve vojenských újezdech? (zdroj: ČT24)

Stejně ostře se brání i starostové z okolí Boletic. „Z jedné strany je nám bráněno ve stavbě lanovky a sjezdovky v chráněné krajinné oblasti, ale druhou stranou se do ní má umístit jaderné smetiště,“ podivuje se starosta Horní Plané Jiří Hůlka. V Boleticích situaci komplikuje právě fakt, že jde z části o chráněnou krajinou oblast, místo turisticky atraktivní a blízko Rakouska. „Považujeme to za nesmysl, taková stavba do evropsky významného území nepatří,“ říká Jarmila Brožová ze sdružení Jihočeské matky.

Správa úložišť radioaktivního odpadu bude ještě obě nové vojenské lokality zkoumat pomocí družic a letadel. Faktem zůstává, že pokud využíváme jadernou energii, je třeba se také umět postarat o její odpady.

Přehled lokalit vytipovaných pro úložiště radioaktivních odpadů
Zdroj: ČT24