Eurozóna čelí největší nezaměstnanosti za deset let

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně vystoupala v dubnu na nejvyšší úroveň od září 1999. Dosáhla 9,2 procenta, zatímco ještě v březnu činila pouze 8,9 procenta. Lidí bez práce rychle přibývá ale také v celé Evropské unii. Z březnových 8,4 procenta se jejich počet vyhoupl na 8,6 procenta. Podle odhadu statistiků je tak nyní v Evropě bez práce 21 milionů lidí, z toho téměř 15 milionů v 16 zemích, které platí eurem.

„Rychle rostoucí nezaměstnanost je jen potvrzením hluboké recese, do které se evropská ekonomika po letech boomu dostává. Evidentní je, že rychleji se obvykle propouští v nových členských zemích, především v Pobaltí, kde za poslední rok vzrostla nezaměstnanost o více než deset procentních bodů,“ komentoval čerstvá data analytik ČSOB Petr Dufek. 

Nejméně nezaměstnaných bylo v dubnu v Nizozemsku - pouhá 3 procenta. Na druhém místě se umístilo Rakousko se 4,2 procenty. V případě Česka, pro které statistici hlásí 5,7 procenta, jde o šestou nejnižší míru v EU. „Do Česka byl velký příliv přímých zahraničních investic, díky kterým vzniklo mnoho pracovních míst. To nám umožňuje zůstat v nezaměstnanosti pod úrovní EU,“ vysvětlil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Naopak nejvyšší čísla Eurostat zjistil ve Španělsku (18,1 procenta) a Lotyšsku (17,4 procenta). Vysoká nezaměstnanost trápí také Slovensko, které zaujalo s 11,1 procenty v evropském žebříčku páté místo.

Eurozóna čelí největší nezaměstnanosti za deset let (zdroj: ČT24)

Ve srovnání s dubnem loňského roku v celé sedmadvacítce přibylo 4,7 milionu nezaměstnaných. V eurozóně se počet lidí bez práce zvýšil o více než 3 miliony. Proti stejnému období loňského roku nezaměstnanost poklesla jen ve dvou zemích unie - v Rumunsku z 6,1 na 5,8 procenta a v Řecku ze 7,9 na 7,8 procenta. Ve všech zbývajících zemích včetně Česka a Slovenska naopak vzrostla.

A lépe zřejmě jen tak nebude. „Nejspíš dojde k tomu, že namísto nějakého brzkého oživení bude následovat poměrně dlouhé období, kdy ekonomika bude stagnovat. Nezaměstnanost tak svůj vrchol ještě rozhodně nemá,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 ekonom Raiffesenbank Pavel Mertlík.

  • Pavel Sobíšek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/903/90274.jpg
  • Nezaměstnanost v EU a v eurozóně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/902/90105.jpg