Malí akcionáři prý přišli až o 30 miliard korun

Praha - Malí akcionáři přišli podle hrubého odhadu Ochranného sdružení malých akcionářů (OSMA) kvůli údajně nečestným praktikám při vytěsňování drobných akcionářů o 20 až 30 miliard korun. Hlavní příčinou jsou prý nesprávně provedené znalecké posudky na cenu odkupovaných akcií. Analytici však považují tuto sumu za nadnesenou.

„Skončilo tunelování, došlo na vytěsňování, což je další způsob, jak přijít nečestně k penězům, které patří někomu jinému,“ řekl předseda sdružení Karel Staněk. Současný neúnosný stav podle něj zasahuje do vlastnických práv občanů. OSMA se proto obrátila na Ústavní soud či k Evropské radě a připravuje další kroky, které by akcionářům zajistily spravedlivé protiplnění.

Částka je podle analytiků nadnesená

„Nespokojení akcionáři, jak je nám známo, většinou neuspějí, a tak mohu s klidem prohlásit, že těch 20 až 30 miliard je hodnota zřejmě značně nadnesená,“ namítl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Naopak analytik společnosti Partners Pavel Kohout soudí, že částka 20 až 30 miliard korun je možná i podhodnocená, když se uváží dopady a širší souvislosti vytěsňování drobných akcionářů. „Tento zákon prosazený lobbisty v zájmu několik jednotlivců opět zavedl na českém trhu nepředvídatelnost a nebezpečí srovnatelné s polovinou 90. let. Škody na českém kapitálovém trhu jsou rozsáhlé a trvalé,“ podotkl.

Analytici připouští, že podmínky pro vytěsňování sice nejsou nastaveny optimálně, ale umožňují většinovým majitelům ovládnout celou společnost. Drobní podílníci zase prý mohou získat peníze za akcie, které se v drtivé většině neobchodují. Stanovení jejich cen je proto obtížné.

Vytěsňování menšinových podílníků z akciových společností již přišlo podle údajů České kapitálové informační agentury (Čekia) české firmy na zhruba 14,2 miliardy korun. K nucenému vykoupení zbylých akcií přistoupili většinoví majitelé již ve více než 340 podnicích. Vytěsňování neboli přechod akcií na jediného majitele se rozeběhlo v létě 2005. Umožnila to novela obchodního zákoníku.