ČEZ a J&T převezmou německé doly, Evropská komise bez námitek

Brusel - Převzetí nizozemsko-německé hnědouhelné společnosti MIBRAG povolila konsorciu Severočeských dolů z elektrárenské skupiny ČEZ a firmy JITA z finanční skupiny J&T Evropská komise. Výkonný orgán Evropské unie, který dohlíží na pravidla hospodářské soutěže, o tom dnes informoval na svých webových stránkách. Celková hodnota transakce by podle dřívějších informací měla dosáhnout 404 milionů eur, tedy v přepočtu asi 10,8 miliardy korun.

Důlní společnost bude vlastněna společným podnikem, ve kterém budou mít Severočeské doly Chomutov a skupina J&T shodný podíl. „Akvizice společnosti MIBRAG je součástí našeho dlouhodobého strategického záměru posilovat svoji přítomnost v energetickém sektoru a současně znamená doplnění skupiny o těžbu uhlí,“ uvedl před časem partner skupiny J&T Daniel Křetínský.

První západní investice ČEZu

ČEZ expanduje na západ (zdroj: ČT24)

Koupě společnosti MIBRAG je pro ČEZ vůbec první investicí na západ od našich hranic. Za 5,5 miliardy korun získá polovinu z 530 milionů tun hnědého uhlí, které skrývají dva doly poblíž Lipska. Kromě toho vstoupí do Německa i jako výrobce elektřiny díky třem menším elektrárnám o výkonu přes 200 MW. „Samozřejmě je to stále v oblasti našeho působení, takže chceme rozšířit naši působnost na německém trhu,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž k rozhodnutí Evropské komise:

„Co se týká evropského trhu, náš podíl na tomto trhu je na úrovni 2 procent. Takže spíš jsme očekávali to kladné stanovisko.“


Zástupci ČEZu vyvracejí domněnky, že by v Česku hnědé uhlí docházelo. Nákup byl pro ně jen investiční příležitostí a zapadá do jejich dlouhodobé strategie. Ani podle analytiků nehrozí razantní zvýšení dovozu uhlí do Česka. Podle dostupných údajů by MIBRAG mohl být efektivnější než Severočeské doly, domnívá se analytik UniCredit Bank. „V podstatě těží stejné množství uhlí s polovičním počtem pracovníků, takže by ČEZ mohl importovat nějaké zkušenosti do Chomutova,“ doplnil.

MIBRAG těží hnědé uhlí ve středoněmeckém uhelném revíru poblíž Lipska. Vlastní a provozuje dva otevřené uhelné doly Profen a United Schleenhain s celkovou roční produkcí uhlí 19 milionů tun. Prokázané rezervy dosahují zhruba 530 milionů tun uhlí s možností dalšího rozšíření. Součástí důlní společnosti jsou tři kogenerační energetické zdroje s celkovým instalovaným výkonem 208 megawattů.

Ladislav Kříž
Zdroj: ČT24
Vydáno pod