Proč se před cestou do zahraničí připojistit?

Praha -  Léto je dobou dovolených. Řada Čechů tráví svou dovolenou doma, tisíce dalších se ale vydávají do zahraničí, třeba za sluníčkem k moři nebo na poznávací zájezd po evropských památkách. Ať už je cíl zahraniční cesty jakýkoliv, neměli bychom zapomenout na cestovní připojištění. Zdravotní péče při případném úrazu či nemoci v zahraničí se totiž může pořádně prodražit. Například operace slepého střeva se běžně pohybuje kolem 150 tisíc korun.

Čeští občané, kteří si ve své vlasti platí běžné zdravotní pojištění, mají sice i v ostatních státech Evropské unie nárok na nezbytnou péči, to ale neznamená, že podobně jako doma zaplatí většinu zákroků pojišťovna. „Máme nárok na stejné zacházení jako místní pojištěnci. Mimo jiné to znamená, že musíme hradit stejnou spoluúčast jako místní pojištěnci,“ upozornil v rozhovoru pro ČT Václav Janalík z Centra mezinárodních úhrad.

Vysoká spoluúčast ale není jediným problémem veřejného zdravotního pojištění. „Z toho veřejného zdravotního pojištění není hrazena jedna důležitá věc, a tou je převoz zpět na území České republiky,“ popsal další možnou komplikaci pro cestovatele, kteří se nepřipojistí, Janalík. Převoz zpět domů je pak pro zraněného velmi nákladná věc, kterou si navíc musí zaplatit z vlastní kapsy. Při výběru vhodného zdravotního připojištění bychom proto měli dbát především na to, aby z něj pojišťovna uhradila případný převoz.

Rozhovor s Václavem Janalíkem (zdroj: ČT24)

Máme připojištění, přesto po nás lékař chce peníze. Proč?

I když se před cestou do zahraničí připojistíme, může se stát, že po nás stejně bude chtít lékař v zahraničí hotovost. Lékaře totiž nic nenutí k tomu, aby cestovní pojištění akceptoval. Musí ale pacientovi vystavit o platbě potvrzení, se kterým si onen nešťastník po návratu do vlasti zajde do svojí pojišťovny, a ta mu náklady na péči a léky zaplatí.

Co ale dělat, když při sobě v zahraničí nemáme dostatek peněz? „Ve většině případů nebývá problém, když lékař vystaví fakturu a ta faktura je potom následně proplacena,“ radí cestovatelům Janalík.

Jak vybrat vhodné cestovní pojištění?

Na českém trhu je nyní celá řada různých cestovních pojištění. Podle čeho ale vybrat to nejvhodnější? Rozhodujícím kritériem je samozřejmě cena. V poměru k ní je ale třeba posuzovat, jaká péče je v pojištění zahrnuta. Jak již bylo zmíněno, pojištění musí zahrnovat především převoz do ČR. Zvláště pokud se chystáte v zahraničí sportovat, zjistěte si, zda vámi vybraný produkt řadí provozovaný sport do běžných sportů, nebo do rizikových, za které je třeba si připlatit.

Zejména pro studenty potom pojišťovny nabízí různé slevy při uzavření pojištění na delší dobu, například na celá rok. Nižšího pojistného je možno dosáhnout také při sjednání pojištění pro celou rodinu nebo při využití pojištění navázaném na platební kartu.