Český podnikatel roku řídí firmu ze stromu

Monte Carlo - Zítra odstartuje nový projekt ekonomické redakce stanice ČT24, nazvaný Manažerská štafeta, která každou středu přinese rozhovor úspěšného českého byznysmena s kolegou dle jeho výběru. Ten pak pomyslnou moderátorskou štafetu převezme. Zítra přinese ČT24 první díl, ve které se v roli tazatele představí Vladimíř Kovář, český podnikatel roku 2008, který na světovém kolbišti tento víkend neuspěl. Přesto má být na co hrdý, jeho firmy zaměstnávají tisícovku lidí a navzdory krizi dosahují zisku.

Trabant v combi verzi, manuály operačního systému SINIX a půjčený počítač. Právě takhle začínal rozjíždět svůj podnik Podnikatel České republiky roku 2008 a zakladatel IT firmy Unicorn Vladimír Kovář. Od jednoho spolupracovníka, který s Kovářem podnik zakládal, se byznysmem propracoval k tisícovce zaměstnanců. V minulém roce dosáhly jeho firmy obratu 1,3 miliardy korun a ani v letošním roce neočekávají navzdory krizi přílišný pokles. „Pokles poptávky jde cítit, ale na druhou stranu, i když příjmy v absolutním čísle klesají, tak podíl na trhu roste, což je příznivé,“ dodal v rozhovoru pro ČT24 Kovář.

Být podnikatelem je důležité 

Rozhovor s Vladimírem Kovářem (zdroj: ČT24)

„Myslím, že mají, samozřejmě, že ta situace, která v České republice byla, nahrála lidem jako jsem já,“ odpovídá Kovář na dotaz, zdali mladí lidé mají stejné příležitosti, jako měl při začátku podnikání těsně po revoluci on. Mrzí ho, že v současné době v Evropě podle něj díky situaci, která je, převládá názor, že nejbezpečnější je být státním zaměstnancem.

Vladimír Kovář v rozhovoru pro ČT24:

„Dělat podnikatele a být podnikatel je důležitá věc, bez nich by nebyli ani ti státní zaměstnanci, protože by ty daně neměl kdo platit.“

Vladimír Kovář
Zdroj: ČT24