Ahold prodával nebezpečné pistácie

Praha - Pražené pistácie s nepovoleným množstvím nebezpečných aflatoxinů měly na svých pultech obchody Albert a Hypernova. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto ihned nařídila společnosti Ahold, pod kterou oba supermarkety patří, stáhnout pistácie z prodeje. Aflatoxiny jsou produktem určitého druhu plísně a patří mezi karcinogenní, tedy rakovinotvorné látky.

Ahold na svých internetových stránkách uvedl, že závadná jsou podle rozboru SZPI 250gramová balení pražených solených pistácií prodávaných pod názvem EURO SHOPPER s datem minimální trvanlivosti do prosince 2009. Tato balení byla k dostání v prodejnách Albert i Hypernova. „Okamžitě jsme stáhli uvedený výrobek z prodeje. Zároveň úzce spolupracujeme se SZPI a společně s dodavatelem hledáme zdroj kontaminace,“ sdělil mluvčí Aholdu Libor Kytýr.

Lidé, kteří si tyto pistácie koupili, je mohou vrátit v místě prodeje. Aflatoxiny patří mezi mykotoxiny, což jsou vedlejší produkty různých kmenů plísní. Jde o jedny z nejjedovatějších přírodních látek. U člověka mohou mimo jiné způsobovat genetické změny, narušit imunitní systém a podporují vznik rakoviny.