Recese bude v Česku mírnější

Praha - Přestože tomu aktuální čísla o vývoji české ekonomiky příliš nenasvědčují, měla by mít krize v zemích střední a východní Evropy přece jen mírnější průběh než na západě Evropské unie. Státy jako Česká republika, Slovensko nebo Polsko totiž ještě můžou těžit z hospodářského rozvoje minulých let, řekl dnes na tiskové konferenci po pražském semináři ESPON 2013 (Evropská monitorovací síť pro územní rozvoj a soudržnost) šéf ředitelství Evropské komise pro regionální politiku Dirk Ahner.

ESPON je operačním programem financovaným z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zahrnuje kromě zemí EU také přidružené státy Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Mezi priority programu patří například aplikovaný výzkum územního rozvoje, konkurenceschopnosti a soudržnosti, analýza založená na poptávce uživatelů nebo výstavba kapacit a síťové propojení.

Na akci, která se uskutečnila v rámci českého předsednictví EU, byly hlavními tématy dopady globální krize na evropské regiony a nové způsoby jejich řešení. Pro unii jako celek se přitom situace nejeví zrovna růžově. Propad do recese čeká podle ESPON zhruba 80 procent všech regionů EU.

Pro Českou republiku je téma dopadů hospodářské krize na evropské regiony o to významnější, že je malou, otevřenou a na vývozu závislou ekonomikou, uvedl na tiskové konferenci český ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.