Prodej solárních panelů se díky podpoře americké vlády ztrojnásobí

New York - Trh se solárními panely ve Spojených státech amerických by se díky prostředkům z vládního programu na podporu ekonomiky a obnovitelných zdrojů energie za příští rok mohl zvětšit až trojnásobně. Tvrdí to ředitel strategického rozvoje americké společnosti Suntech Power Holdings Steven Chan, podle kterého ještě letos bude americký trh se solárními panely na stejné úrovni jako v minulém roce.

Zhruba 467 milionů dolarů (přes 8,9 miliardy korun) ze 780miliardového stimulačního plánu je vyčleněno na posílení vývoje a zavádění projektů na využívání geotermální a solární energie. Republikáni stále namítají, že balíček příliš zadluží příští generace a nepřinese slibované výsledky.

Suntech podle Chana pozoruje známky zlepšování na trhu, a to zejména v celkové makroekonomické situaci, zlepšil se i přístup k financování. „Blíží se to normálu, jako před tím, než měly Lehman a Bear Stearns problémy,“ říká Chan.

Výrobci solárních panelů doufají, že vládní program ekonomických stimulů pomůže rozběhnout nové ekologické projekty. Odvětví také spoléhá na to, že mu finanční sektor bude díky vládní podpoře více důvěřovat.

„Stát, který vede svět v tvorbě nových zdrojů čisté energie, bude státem, který povede globální ekonomiku 21. století. Chci, aby takovým státem byla Amerika,“ prohlásil již dříve americký prezident Barack Obama, který investice do solárních panelů dlouhodobě podporuje.

Vydáno pod