Putin: Evropa může být koncem června bez plynu

Helsinky - Evropě hrozí, že se na přelomu června a července opět ocitne bez dodávek ruského plynu. Ruský energetický monopol Gazprom totiž přeruší dodávky na Ukrajinu, pokud nedostane od tamní vlády zaplaceno za uskladnění plynu v zásobnících. Vzkázal to dnes ruský premiér Vladimir Putin. Kvůli sporu mezi Kyjevem a Moskvou byla Evropa bez plynu už začátkem letošního roku.

„Gazprom dodá pouze plyn, který byl předem zaplacen. Bez plynu, který by měl být uskladněn v zásobnících, Ukrajina jednoduše nepřežije a bude nucena odebírat plyn určený k tranzitu,“ řekl Putin na tiskové konferenci v Helsinkách. „To může vést k zastavení tranzitu plynu do Evropy na konci června nebo na začátku července,“ dodal premiér.

Ruské dodávky plynu přes Ukrajinu zajišťují zhruba čtvrtinu evropské spotřeby. V posledních letech přitom Moskva kvůli sporům s Kyjevem ohledně plateb za plyn přiškrtila kohouty hned dvakrát. Dvoutýdenní plynová krize z počátku letošního roku přitom způsobila vážné problémy v některých východních zemích EU a roznítila rozsáhlé debaty o větší diverzifikaci energetických zdrojů unie.

Rusko minulý týden odmítlo ukrajinský návrh na pozdržení plateb za plyn v zásobnících. Kreml zároveň vyzval Evropskou unii, aby Ukrajině s placením dodávek pomohla. Vlády členských zemí EU ale platit dluhy Kyjeva nechtějí.

Na druhou stranu EU uvažuje o pronájmu ukrajinských skladovacích kapacit. Sama totiž dostatečně velkým zařízením pro skladování plynu nedisponuje, což se projevilo i během lednové krize. Zda bude obchod nakonec uzavřen, závisí především na tom, zda se Ukrajině zdárně podaří oddělit skladovací a distribuční společnosti.

Závislost evropských zemí na ruském plynu
Zdroj: ČT24