Lotyšsku se nepodařila aukce státních dluhopisů

Riga - Lotyšsko neuspělo s aukcí státních dluhopisů, z jejichž prodeje chtělo získat 50 milionů latů (asi 1,89 miliardy korun). Země se potýká s vážnou hospodářskou krizí a její kapitálové trhy jsou nyní prakticky bez života. Navíc se spekuluje, že se nevyhne devalvaci. Lotyšská centrální banka nakupuje značné objemy domácí měny, aby uměle vytvářela poptávku. Kurz latu vůči euru by jinak mohl výrazně oslabit.

„Neúspěch aukce dluhopisů přiživuje spekulace o devalvaci, což je také důvod dalšího poklesu cen akcií,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný analytik. Pokud se situace v Pobaltí nezklidní, pak se podle něj dají čekat na těchto trzích prudké výkyvy. Ministerstvo financí nabídlo krátkodobé dluhopisy v objemu 20 milionů latů splatné v červenci. Zbylé obligace po deseti milionech latů měly mít splatnost v září, prosinci a červnu příštího roku.

„Trhy jsou teď velmi opatrné. Dřív to bylo tak, že opatrní byli pouze cizinci, zatímco domácí investoři trhu dál věřili. To se ale teď může začít měnit,“ podotkla analytička finančního ústavu Commerzbank v Londýně Barbara Nestorová. Na problémy Lotyšska reaguje i trh ve Švédsku, protože tamní banky se v Lotyšsku výrazně angažují. Akcie několika velkých švédských bank proto dnes oslabovaly.

Pokud by Riga skutečně sáhla k devalvaci, pak by to banky pocítily velmi silně. Většinu půjček totiž poskytly v eurech, takže klienti, kteří mají příjem v lotyšské měně, se najednou ocitají před dramatickým nárůstem výše splátek. Řada z nich patrně nezvládne obsluhovat dluh, což bankám přinese ztráty. V souvislosti s výsledkem aukce prudce vzrostly náklady na pojištění lotyšských státních dluhopisů splatných za pět let. Problémy v Pobaltí se přenášejí i na některé další mladé trhy v Evropě. Pocítily to hlavně Maďarsko a Bulharsko, tedy země, které mají měnu rovněž navázanou na euro.