1. čtvrtletí: Game over pro 350 firem

Praha - Počet konkurzů byl v Česku za první letošní čtvrtletí nejvyšší za posledních pět let. Vyhlásilo jej zhruba 700 subjektů, což je zhruba o šedesát procent více než ve stejném období loni. Polovinu krachů tvořily bankroty osobní, tj. fyzických osob, které nepodnikají. Podle odborníků bude letos kvůli propadu objednávek a finančním potížím, které způsobila hospodářská krize, nárůst bankrotů dvojnásobný. Informace uvedl server cribis.cz, který provozuje společnost Czech Credit Bureau.

Bankrotová nákaza se od tradičních tuzemských výrobců porcelánu a skla rozšířila do všech oblastí. „Jako problémové odvětví se jeví stavebnictví a odvětví obchodu. Zajímavé je, že v posledním měsíci květnu prudce poskočil počet bankrotů dopravců a v kovovýrobě,“ řekl pro Českou televizi člen představenstva Czech Credit Bureau Pavel Finger.

Petr Kužel pro Českou televizi:

„Je to normální vývoj a když se podíváme na druhou statistiku, a to je vznik nových firem, tak ta selekce je absolutně přirozená.“


Podle odborníků se situace bude i dále zhoršovat. Čím více firem bude krachovat, tím větší propast se kvůli nižšímu výběru daní objeví ve státním rozpočtu. Příjmy státní kasy se i vinou krachů výrazně v prvním čtvrtletí propadly. „Ten propad je dominantní, to je naprosto fatální rozdíl, oproti standardnímu roku předtím tam signalizujeme problém za 150, 160 miliard,“ dodal ministr financí Eduard Janota.

Na 1700 firem vyhlášeno insolvenční řízení 

Řada firem sice zatím úplně neskončila, kvůli vysokým dluhům ale bojují o život. Na dalších 1700 muselo být v prvním čtvrtletí vyhlášeno insolvenční řízení. „Jedna věc je, kdo už spadl do tzv. insolvenčního řízení a druhá statistika říká, že se připravuje na insolvenci a těch firem je tam o pětinu více,“ podotýká prezident Hospodářské komory Petr Kužel. 

V konkurzu se nedávno ocitla například energetická firma Moravia Energo. Ve středu do insolvenčního řízení upadla společnost PRO LEN Ivanovická, která se zabývá praním a žehlením textilu. Problémy s platbami má i kroměřížský výrobce alternátorů Magneto, který je v insolvenčním řízení od května. Čtyři měsíce má na vyřešení finanční situace internetový obchod Vltava.