Evropská centrální banka zřejmě úrokové sazby nesníží

Praha - Evropskou centrální banku (ECB) dnes čeká složité rozhodování o výši úrokových sazeb nebo o odkupu dluhopisů z trhu. Důležité zasedání přichází den po zveřejnění informací Eurostatu o HDP Evropské unie a eurozóny. Nepříznivá čísla předčila i původní nepříliš nadějné odhady. Eurozóna se propadla o 4,8 procenta. Eurostat také očekává, že inflace v červnu bude nulová. Zasedání bankovní rady čeká rovněž Českou národní banku (ČNB). Ta by měla podle odhadů do konce měsíce snížit úrokové sazby nejméně o čtvrt procentního bodu.

Od května letošního roku ustavila ECB výši úrokových sazeb na jednom procentu. Analytici očekávají, že o dalším snížení nyní nerozhodne. „Nejdůležitější bude komentář, který navodí atmosféru do příštího zasedání. Také se bude rozhodovat o odkupu dluhopisů z trhu,“ upozornil ekonom ČSOB Petr Dufek. Podle něj je pravděpodobné, že ECB bude chtít odkoupit část dluhopisů z trhu, aby podpořila finanční situaci a likviditu a podpořila úvěrování v ekonomice.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk rovněž neočekává, že by ECB měla s úrokovými sazbami pohnout. „Vývoj v eurozóně je horší, než se čekalo. Asi bychom si dokázali představit, že by sazby byly níže. Přesto ECB zřejmě bude držet linii a nebude už výrazně uvolňovat měnovou politiku,“ řekl Vlk.

ČNB zřejmě do konce června sníží úrokové sazby

Tomáš Vlk očekává, že ČNB přistoupí ke snížení úrokových sazeb nejméně o 25 bazických bodů. „Je zde reálná možnost, že i potom sazby dále klesnou,“ uvedl Vlk.

Důvody jsou podobné jako v případě ECB. Roli především hraje výhled inflace. Ta by měla i nadále zvolňovat, přičemž ani v příštím roce zde není velké riziko, že by inflace vyskočila směrem vzhůru. V tomto roce se dokonce očekává, že nakrátko přijde i deflace. Ekonomika by se však podle Vlka neměla dostat do deflační spirály. Petr Dufek v této souvislosti upozornil, že pozitivní inflační vývoj je důsledkem zlevňování komodit.