Zastavte privatizace nemocnic, vzkazují odboráři

Harrachov - Čeští odboráři společně se kolegy z Německa, Polska a Rakouska vzkázali svým vládám, Evropské komisi a Evropském parlamentu jasné ne další privatizaci ve zdravotnictví s požadavkem, aby veškeré další kroky v tomto směru zastavily. Na tiskové konferenci v Harrachově dnes uvedli, že se nemocnice privatizují na úkor zaměstnanců i pacientů. Po přeměně z neziskových organizací na obchodní společnosti klesly platy zaměstnanců, lidé dělají více přesčasů, jsou přetěžováni a stresováni.

„Zjistili jsme, že zdravotnictví ve všech čtyřech zemích se potýká se stejnými nebo s podobnými problémy. Společně chceme, aby zdravotnické služby byly veřejnými službami, aby v nemocnicích neubývalo zaměstnanců a jejich odměňování odpovídalo velké fyzické a psychické zátěži, kterou procházejí,“ řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Privatizace prý snižuje platy

Situací ve zdravotnictví ve střední Evropě se v Harrachově od úterý do dneška zabývalo zhruba 80 odborářů. „Privatizace ve zdravotnictví přináší kromě jiného velké rozdíly v platech mezi sestrami v nemocnicích - obchodních společnostech a v nemocnicích - příspěvkových organizacích. Například ve stejném městě a za stejnou práci berou v české privatizované nemocnici o 3000 korun méně než v neziskové nemocnici. Zaměstnanci v nemocnicích - obchodních společnostech přišli často také o sociální výhody,“ upozornila Žitníková.

Například v Libereckém kraji se ovšem dvě krajské nemocnice v Liberci a v České Lípě po přeměně na obchodní společnosti zbavily dluhů a hospodaří lépe. „Mám i vyšší plat. Když se nemocnice stala obchodní společností, začalo platit - kdo víc pracuje, bere víc peněz. V nemocnici je i větší pořádek a zbytečně se nerozhazuje tolik peněz jako dříve,“ řekla jedna ze zdravotních sester z liberecké krajské nemocnice. Také města udělala v Libereckém kraji v minulých letech z nemocnic - příspěvkových organizací obchodní společnosti.