Investory již Česko tolik neláká

Praha - O 1,5 procenta méně než v loňském roce přiteklo letos do Česka přímých zahraničních investic. Zatímco v roce 2007 jejich celková hodnota činila 185,3 miliardy korun, loni klesla na 182,8 miliardy korun. Naopak české podniky loni zvýšily PZI v zahraničí z 27,1 miliardy korun v roce 2007 na 32,4 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Největšími investory jsou stále Němci, objem německých peněz investovaných v českých luzích a hájích dosáhl takřka 60 miliard. Čeští investoři nejvíce investují v Nizozemsku.

Našeho západního souseda následuje v hodnotě přímých zahraničních investic Nizozemsko s 25 miliardami korun, Kypr s 17,7 miliardy korun, Slovensko s 14,4 miliardy korun a Švýcarsko se 6,9 miliardy korun. „Z mimoevropských zemí směřovalo do České republiky nejvíce PZI ze Spojených států amerických (5,9 miliardy korun) a z Bermud (5,2 miliardy korun),“ uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Lídrem českých investic Nizozemsko

Z Česka loni do Evropy směřovaly PZI v celkové hodnotě 31 miliard korun, z toho nejvíce do Nizozemska, Kypru a Německa. Velký význam mají podle ministerstva průmyslu a obchodu také země jako Portugalsko, Rumunsko a Francie. Z mimoevropských pak Vietnam. MPO upozornilo, že v letech 1993 až 2006 bylo hlavní cílovou zemí českých investic Slovensko, loni jej ale v čele žebříčku vystřídalo Nizozemsko. České finance našly svůj cíl především v zahraničních nemovitostech a službách pro podniky. Investovalo se také do elektřiny, plynu či vody.

Ministerstvo průmyslu a obchodu:

„Důvodem náhlého přeorientování na Nizozemsko se staly tamější daňové výhody, které vedly řadu subjektů k přesunu jejich sídla z ČR do této destinace.“


Daňové výhody v Nizozemsku podle MPO také zamíchaly pořadím zemí podle kumulovaného objemu PZI směřujících do Česka. Nizozemsko díky nim přeskočilo tradiční hlavní investory v ČR, kterými jsou Německo a Rakousko. Na konci roku 2007 činily celkové PZI nizozemských firem v ČR 619,5 miliardy korun, zatímco objem investic z Německa byl 318,7 miliardy korun a Rakouska 217,7 miliardy korun.

Vydáno pod