Dlouho zavřená vrátka WTO možná otevře Rusko již letos

Brusel - Evropská unie a Rusko se dnes dohodly, že by Moskva mohla předložit svou žádost o vstup do Světové obchodní organizace (WTO) před koncem roku. Po dnešním jednání s ruskou ministryní hospodářského rozvoje Elvirou Nabiullinovou to uvedla evropská komisařka pro obchod Catherine Ashtonová. Podle ní bylo při jednání vzájemné pochopení pro rozdíly, které je teď potřeba překlenout. A Rusko podle svého hlavního vyjednávače vidí příležitost vstoupit do organizace během příštího roku.

Předpokládá se, že Nabiullinová bude jednat také s americkým obchodním zmocněncem Ronem Kirkem a že se k nim Ashtonová později během dne přidá. Půjde o první Kirkovo významné jednání o vstupu Ruska do WTO od jeho nástupu do této funkce.
 

Rusko je největší ekonomikou, která zatím zůstává mimo organizaci, jež dohlíží nad světovým obchodem. Do instituce se pokouší vstoupit více než dekádu. Loni jeho přijetí zablokovaly Spojené státy po vojenské invazi Ruska do Gruzie v minulém roce. Snahu Moskvy vstoupit do WTO ztížil i obchodní spor s Washingtonem o zákazu dovážet americké hovězí kvůli zdravotním obavám. S Bruselem má Moskva spor o cla na dovoz dřeva a aut a kvůli hrozbě, že je zavede na další zboží.

WTO sídlí v Ženevě a má 153 členů. Vyvinula se v roce 1995 přeměnou a doplněním Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT). Instituce se snaží o zvýšení celosvětové ekonomické úrovně. Prostředkem k dosažení je sjednávání mnohostranně závazných pravidel mezinárodní obchodu, jeho liberalizace, zajištění transparentnosti a stability obchodu mezi členy WTO. Organizace je také místem pro obchodní vyjednávání mezi členy a řešení sporů vyplývajících z obchodu a konfliktních zájmů v rámci organizace.

Ron Kirk
Zdroj: ČT24/www.dallasbar.org