Kosovo se stalo členem Světové banky

Priština - Kosovo se dnes stalo oficiálně členem Světové banky. Oznámil to dnes kosovský premiér Hashim Thaçi a dodal, že v několika příštích dnech vyšle země delegaci do Washingtonu, která zde podepíše členskou smlouvu. Vedení SB zatím nechtělo zprávu komentovat, oficiální výsledky hlasování o členství Kosova má zveřejnit 15. června.

„Obdrželi jsme potvrzení od Světové banky, že rada guvernérů schválila rezoluci o členství Kosova v této organizaci,“ řekl premiér na tiskové konferenci. Už minulý měsíc se Kosovo stalo členem Mezinárodního měnového fondu (MMF). „V několika dnech vycestuje delegace na nejvyšší úrovni do Washingtonu, aby zde podepsala dohody s MMF a Světovou bankou,“ dodal.

Kosovo doufá v příliv investorů 

Členství ve skupině Světové banky je pro Kosovo důležité kvůli lepšímu napojení na úvěry od banky a přilákání zahraničních investorů. Ty chudá balkánská země, která se loni oddělila od Srbska, nutně potřebuje.

Podle Thaçiho jsou nezbytné zejména obrovské investice do veřejné infrastruktury, především do silnic, energetických, vodohospodářských a zdravotnických zařízení. „Neexistuje lepší instituce než Světová banka, která nám může pomoci investovat do těchto oblastí, jež jsou i na seznamu priorit vlády,“ uvedl. Od roku 1999 Kosovo obdrželo finanční pomoc v objemu tří miliard eur (zhruba 81 miliard korun) a do roku 2011 očekává od zahraničních dárců další miliardy.

Kosovo doufalo, že po vyhlášení nezávislosti přiláká zahraniční investory, kteří pomohou zemi snížit nezaměstnanost a zvýšit hospodářský růst. Nezaměstnanost v zemi se nyní pohybuje kolem 45 procent a průměrná mzda kolem 220 eur (zhruba 6000 kourn) za měsíc. Investoři se však zemi zatím kvůli globální finanční krizi a politické nestabilitě vyhýbají.