Majitel Zetoru žaluje Česko o 830 milionů

Praha - Majitel brněnského výrobce traktorů Zetor, slovenská firma HTC Holding, zažalovala minulý týden ministerstvo financí o přibližně 830 milionů korun za škody způsobené údajnými chybami při privatizaci Zetoru před sedmi lety. Marta Tkáčová z HTC Holding sdělila, že odpovědní pracovníci se k žalobě vyjádří až příští týden. Jeden spor o pohledávky se společností Zetor již stát prohrál, ČSOB musel vyplatit půl miliardy korun. Informuje o tom dnešní E15.

Ministerstvo financí nyní podle šéfa mezinárodněprávního odboru Radka Šnábla zvažuje, jaký v tomto případě zvolí další postup. „Zjišťujeme, zda má tento případ souvislost s pohledávkou, kterou naopak registruje české ministerstvo financí,“ řekl Šnábl. Jde o údajný dluh společnosti VLT, bývalého spolumajitele Zetoru, ve výši 2,1 miliardy korun.

Pohledávka vznikla díky mezinárodnímu embargu vůči Iráku 

Tato pohledávka vznikla tím, že stát v devadesátých letech Zetoru kompenzoval důsledky mezinárodního embarga vůči Iráku, protože Zetor právě kvůli tomuto embargu nedostal zaplaceno za dodávky traktorů do této arabské země. Ještě československá vláda také poskytla záruky za úvěr Zetoru a ministerstvo financí pak skutečně splátky úvěru hradilo. Podle pozdějších ujednání převzala pohledávku společnost VLT, která také údajně měla peníze ministerstvu uhradit.

Majitelem Zetoru je od roku 2002 HTC Holding 

HTC Holding koupil Zetor, jež je jedním z největších zaměstnavatelů na jižní Moravě, v roce 2002 za 310 milionů korun. Společně s firmou však převzal také řadu pohledávek a zavázal se k vyplacení věřitelů. K tomu však nakonec nedošlo a záruky musel poskytnout stát. Z krachující firmy slovenští manažeři okamžitě propustili třetinu zaměstnanců a podnik během krátké doby dostali do černých čísel.

Vydáno pod