Na brněnském výstavišti začíná tradiční Autosalon

Brno - Hospodářská krize si vybírá svou daň i na dnes začínajícím brněnském Autosalonu. Tradiční Autosalon se letos předvede ve skromnější podobě. Kvůli hospodářské krizi klesl oproti loňsku počet vystavovatelů a potrvá letos jen týden. Pořadatelé se proto tentokrát snaží víc zaměřit na běžné návštěvníky a nabídnou jim třeba testovací jízdy. Přesto ani letos nebude na veletrhu chybět několik světových premiér.

Světová hospodářská krize má dopad i na brněnský Autosalon 

Dopad hospodářské krize pocítil i brněnský Autosalon. Počet vystavovatelů oproti předchozímu ročníku klesl asi o 40 procent a tradiční veletrh letos potrvá jen týden.

„Výstavnictví je krizí automobilového průmyslu postihnuto hodně, protože velmi klesly peníze na marketing,“ uvedl šéfredaktor Auto7 Jan Blažek. Některé autosalony se kvůli krizi nebudou vůbec konat.

Podle Antonína Šípka ze Sdružení automobilového průmyslu ovšem má smysl pořádat brněnský autosalon i v době krize, jakkoli nemůže konkurovat tomu frankfurtskému nebo ženevskému. „Autosalony se dělají pro návštěvníky. Chceme ukázat návštěvníkům z České republiky maximální nabídku, protože to jsou potencionální zákazníci,“ řekl Antonín Šípek.

Pořadatelé se skutečně spíše než na budování image automobilových značek chtějí zaměřit na běžné návštěvníky. Ty má nalákat třeba možnost si některá auta prakticky vyzkoušet. A nově bude na výstavě k vidění i kategorie lehkých užitkových vozidel do 3,5 tuny.

„Původně jsme dál plánovali růstový trend Autosalonu, plánovali jsme dva víkendy pro návštěvníky a museli jsme se vrátit ke konceptu z roku 2007, tzn. že veletrh je otevřený pouze od soboty do čvrtka,“ řekl manažer veletrhu Autosalon Brno Jiří Čikl. Letošní výstava nabídne 37 velkosériových i malosériových výrobců a několik světových novinek. Na výstavišti bude dnes večer otevřená i nová výstavní hala, doplnil Čikl.

Ani letos nebudou chybět světové novinky

Mladoboleslavská Škoda například představí omlazené modely Octavia RS a Octavia Scout. Poprvé v Česku taky předvede svůj sportovně-užitkový vůz Yeti, který si svou světovou premiéru odbyl na autosalonu v Ženevě. Na brněnském Autosalonu by měla být odtajněna jeho cena. Podle Mladé fronty Dnes by nejlevnější modely měly stát míň než 400 tisíc korun. Podle deníku Škodovka už také začala s výrobou nového modelu Superb Combi - na trh by měl přijít v listopadu.

Pro Čechy bude na Autosalonu Brno novinkou i model značky Kia označovaný jako No3, který by se měl začít na konci roku vyrábět v nošovickém sesterském závodě automobilky Hyundai.

Světovou premiéru si v Brně odbude také supervýkonný Corvette C6 Coupé. Výkon 1000 koní staví toto auto mezi světovou špičku, v Česku se mu může rovnat pouze Bugatti Veyron. Z 0 na 100 km/h zrychlí výkoná corvetta za tři sekundy, uváděná maximální rychlost činí 340 km/h.

Na výstavě je k vidění i 15 luxusních značek. Zájemci se mohou podívat i na nejdražší exponát, kterým je italský supersport Pagani Zonda F za 28 milionů korun. Poprvé se v Česku představil také Aston Martin – „služební“ značka Jamese Bonda. Jeho dovozce Radek Exner bude v letošním krizí poznamenaném roce považovat za úspěch, když prodá dvanáct vozidel této značky.

Autosalon se zaměří i na ženy

Na Autosalonu bude pokračovat i letos atraktivní program určený speciálně ženám. Opět pro ně budou připraveny jízdy zručnosti, poradenství a nebude chybět ani anketa „LADYCAR“ o nejlepší automobil pro ženu na veletrhu Autosalon Brno.

Návštěvníci si na jednom místě a během několika hodin mohou také vyzkoušet jízdu v mnoha modelech motorových vozidel. Součástí Autosalonu je i doprovodný program zaměřený na bezpečnost silničního provozu. Pro zájemce jsou připravené jízdy zručnosti, trenažéry, kluzná fólie, simulátor převrácení osobního auta, ukázky vyproštění osob z vozidla a také dětské dopravní hřiště. Součástí dnešního programu je i slavnostní otevření nového pavilonu P za 900 milionů korun. Na akci, která začne v 18:00, bude mít výjimečně veřejnost vstup zdarma.

  • Stánek Mitsubishi na Autosalonu v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/910/90902.jpg
  • Škoda Yeti v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/910/90935.jpg
  • Škoda Yeti v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/910/90934.jpg
  • Škoda Octavia RS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/910/90938.jpg