Venezuela znárodňuje petrochemické firmy

Caracas - Venezuela převzala kontrolu nad majetkem americké plynárenské společnosti Exterran. Země tak pokračuje v plánu prezidenta Huga Cháveze, který počítá s převzetím důležitých odvětví ekonomiky. Národní shromáždění jedná o návrhu zákona, který má pod kontrolu státu dostat všechny petrochemické aktivity v zemi.

Zákon mimo jiné ovlivní firmy z Japonska a USA a rozšíří seznam firem z ropného sektoru, které již stát kontroluje. Venezuela v současnosti provozuje velkou petrochemickou společnost Pequiven, kterou vlastní státní ropná firma PDVSA. Vláda také spolupracuje s brazilskou společností Braskem na výstavbě továrny na chemikálie ve Venezuele a severovýchodě Brazílie.

PDVSA rovněž oznámila, že převzala kontrolu nad pěti plynárenskými závody americké firmy Exterran a zabavila také budovu, kde je hlavní centrála firmy. Podle PDVSA je nyní po kontrolou státu 45 procent veškerého vybavení na stlačení plynu v zemi. Zabavený majetek Exterranu představuje tři procenta celkové plynárenské kapacity země.

Navrhovaný petrochemický zákon dovoluje provozování společných podniků s firmami ze soukromého sektoru. Stát však musí mít kontrolní podíl. Zatím není zcela jasné, které firmy nový zákon ovlivní. Zákon jde příští týden do druhého čtení a očekává se, že bude hladce přijat. Chávez od roku 2006 znárodnil již přední firmy z oblasti výroby ocele, cementu, elektřiny, telekomunikací a velké ropné projekty. Minulý měsíc rozhodl převzít státní kontrolu nad 75 společnostmi poskytující ropné služby.

Vydáno pod