MMF: Ekonomika eurozóny nepotřebuje další stimuly

Brusel - Země eurozóny v současnosti nepotřebují nová stimulační opatření. Vyplývá to z nejnovějšího hodnocení Mezinárodního měnového fondu (MMF), o kterém informuje agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké zprávě. Zemím se prý dobře daří chránit své ekonomiky před nejhorším ekonomickým poklesem od druhé světové války.

Podle nich také MMF ve svém pravidelném hodnocení 16 zemí platících eurem, které zveřejňuje dvakrát ročně, uvádí, že měnová politika Evropské centrální banky (ECB) je pro ekonomiku oporou. MMF má zprávu představit ministrům financí eurozóny na pravidelném setkání Eurogroup v pondělí v Lucemburku. Zasedání se účastní i zástupci ECB.

Podle zdroje zpráva MMF potvrzuje, že kroky, které EU doposud učinila, jsou přiměřené a správně načasované. Současně ale také upozorňuje na možná rizika. Jasně také ukazuje, že za současné situace není potřeba podnikat další opatření. Země mají nejprve nechat plně rozvinout dopad současných opatření a případná další opatření podniknout pouze v případě, že se stane něco velmi vážného a neočekávaného.

Podle dalšího zdroje ale MMF také upozorní, že i přes optimistické signály není krize stále zažehnána. Fond také vyjádří podporu plánům EU na revizi systému finančního dozoru.