Ropa se poprvé od října vrátila nad 70 dolarů

New York - Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se poprvé od loňského října vyšplhala nad 70 dolarů za barel. Krátce před 15:00 se barel WTI prodával za 70,32 dolarů a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší o více než dvě procenta. K růstu ji podnítila zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA, která ukázala, že zaměstnavatelé v květnu zrušili mnohem méně pracovních míst, než se čekalo.

„Zatím se opravdu zdá, že ta cena ropy trošku předbíhá reálný ekonomický vývoj,“ řekl České televizi analytik společnosti Colosseum Petr Čermák s odkazem na statistiky zásob v USA a poptávky po palivech. „Poslední fundamenty opravdu moc neospravedlňují ten současný vývoj,“ dodal. Růst cen ropy naopak podpořila i analýza společnosti Goldman Sachs a také data z amerického trhu práce. 

Ve Spojených státech v květnu podle předběžných odhadů zaniklo asi 345 tisíc pracovních míst, což bylo nejméně od loňského září. Analytici vesměs očekávali, že zanikne asi 520 tisíc pracovních míst.

Rozhovor s Petrem Čermákem (zdroj: ČT24)

Chris Rupkey, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ:

„Bouřkové mraky recese se zřejmě trhají a uchytávají se zelené výhonky ekonomického ozdravení.“


„Reakce je všudypřítomná, trhy informaci přečetly jako známky býčího vzedmutí,“ komentoval výsledky Frank Hsu z newyorské společnosti FIMAT. „Data o pracovních místech by měla trhu nejdříve pomoci, ale otázkou zůstává: V jak daleké budoucnosti očekávají trhy ozdravení?“ upozorňuje však investiční stratég Subodh Kumar.

„Jestliže se kapitálové investice nezlepší, nedávná prognóza saúdského ministra, že cena ropy by do dvou tří let mohla dosáhnout 150 dolarů za barel, se může vyplnit,“ varoval dnes na ekonomickém fóru v Petrohradě ruský vicepremiér Igor Sečin.