Firma Mattel dostala rekordní pokutu za hračky s obsahem olova

New York - Americká organizace na ochranu spotřebitelů potrestala firmu Mattel rekordní pokutou 2,3 milionu dolarů za to, že dala vědomě na trh hračky s nepovoleným obsahem olova. Výrobce hraček Mattel a jeho filiálka Fisher-Price prodávali hračky, jejichž nátěry a další segmenty obsahovaly olovo nad rámec zákonné normy z roku 1978. Kolem 98 modelů hraček prodaných v roce 2007 tento limit přesáhlo. Jde především o asi 900 tisíc autíček a o množství doplňků panenky Barbie. Výrobky, stejně jako asi 1,1 milionu hraček firmy Fisher-Price, už byly staženy z prodeje.

Aféra s hračkami obsahujícími olovo vyvolala v USA na podzim roku 2007 obrovský skandál, do něhož byly zapleteny i další hračkářské firmy. Po masových reklamacích nakonec Čína souhlasila, že přestane užívat olovnaté nátěry na hračky, které dováží do USA.

Škodlivé olovo, které se dětem může lehce dostat do těla kousáním hraček a jejich olizováním a cucáním, může způsobit v nejlepším případě koliky, ale také poškození mozku, jež může ohrozit duševní vývoj dítěte, chudokrevnost a onemocnění ledvin.

Vydáno pod