ÚOHS vs. ministerstvo financí: 4 správní řízení kvůli superzakázce

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil s ministerstvem financí (MF) již čtyři správní řízení kvůli státní zakázce na odstranění ekologických škod. Novinářům to dnes řekl první místopředseda antimonopolního úřadu pověřený jeho řízením Robert Neruda. Cena zakázky může být až 115 miliard korun. ÚOHS zkoumá, zda byla zakázka vypsána v souladu se zákonem, a to, zda z tendru byli tři zájemci vyřazeni právem. Kvůli možné korupci kritizovala zakázku v minulosti také nevládní organizace Transparency International.

Na antimonopolní úřad se obrátili všichni tři vyřazení zájemci o zakázku. Jeden z nich se dožadoval, aby úřad předběžným opatřením zakázku zastavil. „To ÚOHS zamítl, neboť vzhledem k celé zakázce nehrozí uchazečům žádná újma,“ uvedl. Uchazeči mají podat nabídku do soutěže 13. srpna. Do té doby Neruda předpokládá, že úřad správní řízení dovede k jejich závěru. Ministerstvo financí odmítá požadavky na zastavení rovněž od některých politických stran. Podle nedávného výroku ministra financí Eduarda Janoty bude ale o vítězi soutěže rozhodovat až vláda vzešlá z říjnových parlamentních voleb.

MF chce s úřadem plně spolupracovat:

„Ministerstvo financí chce, aby zakázka proběhla co nejtransparentněji. Takže řízení ÚOHS je i v souladu s tím, co sami chceme.“


Ministerstvo předpokládá, že se díky tendru podaří snížit částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Ve druhém kole už půjde pouze o cenu 

Do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou. Odvolání tří uchazečů, kteří neuspěli v prvním kole tendru, ministerstvo financí zamítlo.

Námitky proti vyřazení podalo sdružení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, dále konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International a sdružení firem PD-Gruppe - Stavoprogres, které se skládá z P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno. V prvním kole uchazeči museli prokázat schopnost zvládnout zakázku.

Znečištěná řeka
Zdroj: ČT24