Plyn možná bude levnější, RWE pustí část zásobníků plynu konkurenci

Brno - Skupina RWE se s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dohodla na zpřístupnění pětiny kapacity svých tuzemských plynových zásobníků konkurenci. Do roku 2013 tak přepustí objem zhruba půl miliardy metrů krychlových. RWE uzavřela dohodu, aby předešla zahájení správního řízení a případné pokutě od úřadu za zneužití dominance na trhu. Podle místopředsedy ÚOHS Roberta Nerudy, který informaci dnes oznámil novinářům, by tento krok mohl umožnit do roku 2013 vstup nových distributorů na trh dodávek plynu malým odběratelům a domácnostem a případně i snížit cenu plynu.

Podle úřadu RWE Transgas a RWE Gas Storage v minulosti uzavřely smlouvu o uskladnění zemního plynu v podzemních zásobnících na více než 90 procent kapacity těchto zásobníků, které skupina provozuje. Skupina RWE přitom využívá více než tři čtvrtiny celkové skladovací kapacity v České republice. S odkazem na potřebu pokrytí vlastní potřeby v minulosti odmítala většinu žádostí konkurentů o přidělení kapacity v podzemních zásobnících. Teď pod hrozbou několikamilionové pokury RWE nakonec s nabídkou spolupráce přišla sama.

„Předpokládáme, že do roku 2013 se nám podaří vybudovat další zásobníkovou kapacitu, a proto bychom do roku 2013 uvolnili 500 milionů metrů kubických této kapacity pro potřeby konkurence,“ uvedl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Největší hráč na českém trhu s plynem, RWE Transgas, v té souvislosti také o 12 let na 13 roků zkrátí smlouvu o rezervaci místa na uskladnění plynu uzavřenou s RWE Gas Storage, která se o zásobníky stará. Původně měla smlouva končit v roce 2032, nyní to bude v roce 2020. Uvolnění místa v zásobnících bude podle Nerudy postupné. Prvních zhruba 200 milionů krychlových metrů by tak RWE měla zpřístupnit konkurenci už za dva roky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dobrovolný závazek skupiny RWE vítá. „Úřad je přesvědčen, že tento dobrovolný závazek společnosti RWE řeší tuto problematiku, a je tedy vhodnějším nástrojem než několikaměsíční nebo několikaleté správní řízení, které by bylo případně zakončeno sankcí,“ míní Neruda.

Více dodavatelů => lepší služby i ceny 

Dohoda RWE s ÚOHS a také s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) má ale i další klady. Podle Nerudy vytvoří podmínky pro rozvoj konkurence na trhu dodávek zemního plynu. Těžit by z toho mohli malí odběratelé a domácnosti, kteří by si mohli vybírat od více dodavatelů. Právě nedostatek či nemožnost přístupu k podzemním zásobníkům plynu je podle Nerudy jednou z nejčastěji zmiňovaných překážek vstupu na český trh.

Robert Neruda z ÚOHS:

„Základní poučka zní, že máte-li na trhu více konkurentů, tak je pravděpodobnost, že budete mít lepší služby a lepší ceny.“


RWE Gas Storage celkově v šesti zásobnících disponuje kapacitou přes 2,3 miliardy m³ plynu. Firma se předloni vyčlenila právě ze společnosti RWE Transgas. V příštích pěti letech plánuje společnost zprovoznit dalších 795 milionů m³ nové skladovací kapacity, tedy třetinu.

Skupina RWE nyní čelí správnímu řízení ze strany ÚOHS kvůli stanovování záloh za dodávky plynu u téměř 160 tisíc zákazníků v celé České republice, tedy u zhruba sedmi procent jejích klientů. Prověřuje od února podezření, že firma při určování záloh zneužila dominantního postavení. RWE by tak mohla dostat pokutu v milionech nebo i desítkách milionů korun. RWE podezření odmítá. Jednu sankci 240 milionů korun už hlavní hráč na českém trhu s plynem dostal, a to v roce 2007.