Zemědělci chtějí kvůli mléku blokovat dálnice

Velká Bíteš - Čeští zemědělci připravují další velkou protestní akci kvůli nízkým výkupním cenám mléka. Podle zástupců největších českých producentů mléka, šéfů hlavních odbytových organizací, chovatelských svazů i části vedení agrární komory je zorganizování takové akce nezbytné. Prezident agrární komory Jan Veleba k tomu dodal, že by protesty mohly mít podobu rozsáhlé blokády dálnic.

„Nemyslíme tím blokování hlavního města, ale může se stát, že se soustředíme na dálniční tahy,“ upozornil Veleba. „Naše trpělivost je u konce,“ dodal. Podrobnosti o připravované demonstraci by podle něj mohly být známy již v tomto týdnu.

Nízké ceny mléka pobuřují celou Evropu

Zemědělci chtějí protestní akcí poukázat na nízké výkupní ceny mléka, které v celé Evropě panují již od loňského podzimu a které podle chovatelů nepokrývají ani jejich výrobní náklady. Po celém kontinentu se kvůli nim uskutečnilo již několik demonstrací. V minulém týdnu například slovenští rolníci blokovali tamní největší mlékárnu Rajo, demonstrovali také jejich kolegové ve Francii.

Slovenská vláda podle Veleby následně přislíbila farmářům dotace ve výši 100 eur (asi 2700 korun) na dojnici, v současné době se navíc na Slovensku koná masivní kampaň na podporu zvýšení spotřeby mléka. Francouzští farmáři prý svým protestem dosáhli zvýšení výkupní ceny mléka o osm eurocentů na 28 eurocentů.

Vydáno pod