Vláda se snaží napravit systém na monitorování evropských dotací

Praha - Česká vláda dnes schválila akční plán ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky na nápravu situace kolem monitorovacího systému, který zajišťuje čerpání peněz z evropských fondů. Vláda tento bod původně na programu neměla, ale zařadila ho mimořádně do agendy na pokyn premiéra Jana Fischera. Nyní se novou dokumentací k českému monitorovacímu systému bude zabývat Evropská komise.

„Jsem přesvědčen, že Evropská komise vyjádří své kladné stanovisko do konce měsíce června,“ řekl minulý týden Vondruška. Pokud komise dokumenty skutečně schválí, začnou se evropské projekty plně proplácet z unijních peněz. Dosud byly hrazeny výhradně z národních zdrojů a záloh z EU.

Ministr financí Eduard Janota ale minulou středu varoval, že pokud komise nápravná opatření, na kterých začalo ministerstvo pracovat ještě pod vedením exministra Cyrila Svobody, neschválí, bude muset stát vybudovat nový monitorovací systém. Ten by přišel na stovky milionů korun a komise na něj již nepřispěje, podotkl Janota.

Hlavním nedostatkem monitorovacího systému z roku 2001 byly právní vady, které uzavřely cestu k jeho financování z evropských fondů. Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně ujišťovalo, že problémy se netýkají samotného fungování systému. Licenční smlouvu o narovnání se společnostmi S&T CZ a Tesco SW, které systém vyvinuly a zabezpečují jeho provoz, uzavřelo MMR koncem dubna.